18-02-2018

‘Het recht om het eigen geloof te mogen naleven’

Twee westerse vrouwen in gesprek met twee Dalit-vrouwen. Dalits vormen de groep onderaan de maatschappelijke ladder. Ze zijn buiten het kastensysteem gesloten en hebben geen positie in de Indiase maatschappij. 

“Iedereen heeft het recht om het eigen geloof te mogen naleven.”

Geëmotioneerd vloeien de woorden uit de mond van Josephine, een vrouw van 42, kleurrijk gekleed. “In het dorp hebben we een fijn leven met elkaar, buiten het dorp zijn we niets. We zijn nog minder dan een mens.”

Dalits worden ook  onaanraakbaren genoemd. Ze worden door andere kasten als de minste mensen beschouwd, en zoals het woord al zegt, raken deze kasten de Dalits niet aan. De Dalits geloven zelf ook dat ze de mindere zijn. Hun hele leven lang weten ze niet beter. Bij tempels worden ze niet toegelaten en menig weg wordt versperd.

Liefde voor het christendom is bij de Dalits ontstaan omdat christenen hen wél aanraakten.

Onmogelijke Paasviering

Vorig jaar is er wreed opgetreden tegen de katholieke Dalits. Dat gebeurde door mensen uit omliggende dorpen die van een andere kaste zijn. Ze maakten het vieren van Pasen onmogelijk. Vrouwen werden geslagen en kleding werd van hun lijf getrokken.

De angst binnen de gemeenschap neemt toe. “Ik weet niet waar het naartoe gaat. We hebben een jaar ons geloof niet kunnen uitoefenen op de voor ons zo belangrijke plek.”

Wens voor een harmonieuze samenleving

“Voor de toekomst wil ik dat mijn kinderen in een harmonieuze samenleving worden opgevoed, zonder haat en verschillen tussen de diverse godsdiensten die ons land rijk is.”

“Het is wat het is, maar echt blij ben ik er niet mee.”

In de gemeenschap is er een onderscheid tussen mannen en vrouwen. Mannen verdienen twee keer zoveel voor hetzelfde werk. Daarnaast voeren de vrouwen buiten het lichamelijke werk op het land ook nog alle huishoudelijk taken uit. Josephine: “Het is wat het is, maar echt blij ben ik er niet mee.”

Het grootste geluksmoment vinden de vrouwen in de dagelijkse gebeden. Bidden doen ze in de kerk, die dagelijks is geopend. De gebeden geven hun kracht en vertrouwen. Ze denken dan niet aan de dagelijkse moeilijkheden.

Cadeau’s voor stemmen

Trots krijgen we het kleine huisje van Josephine te zien, met aan de muur een grote flatscreen. Een contrast. Het is een voorbeeld van een cadeau dat ze hebben ontvangen door op de ‘juiste’ partij stemmen; met luxe artikelen wordt geprobeerd zieltjes te winnen.

Na een heerlijk kopje thee en een liefdevolle blik keren wij tweeën terug naar de voor ons zo makkelijke wereld waarin alles beschikbaar is. We laten de Dalits achter in een wereld die klein en mensonterend is.

Wil jij net als Mascha en Linda dat Dalits een beter bestaan krijgen?
Doneer dan nu

Foto’s: Linda Veldhuizen