4-01-2017

Het is niet vanzelfsprekend

Het is intussen al weer ruim 2 maanden geleden sinds ik als een reporter met een missie ben vertrokken naar Flores, Indonesië.

Nu, zittend achter mijn pc en terugdenkend aan de gebeurtenissen en de vele persoonlijke contacten en ontmoetingen tijdens mijn missie, valt het me extra op hoe alles vanzelfsprekend lijkt, hier in Nederland. In Indonesië blijkt dit absoluut niet het geval te zijn.

In Indonesië zijn het de paters en nonnen die je helpen.

Het is niet vanzelfsprekend dat je in Indonesië in een opvanghuis terecht kan. Je bent mishandeld door je echtgenoot, vernederd en ook nog seksueel mishandeld. Je probeert te vluchten, maar waar naartoe? In Nederland bel je een alarmnummer of ga je naar de politie. Zo vanzelfsprekend. In Indonesië zijn het de paters en nonnen die je helpen. Mensen met een missie ondersteunt deze paters en nonnen met de uitvoering van hun werk.

Islamitische kostschool

Cirebon, op Java, is al vanaf de 15de eeuw het centrum van de islam. We bezoeken een Pesentran, een Islamitische kostschool. Hier studeren honderden meisjes. Hun slaapruimtes zijn ook hun studieruimtes en ook leefruimtes en hier bevinden ook hun kastruimten. Met vijftig man slapen op een paar vierkante meters!

Indonesië

Rita van der Werff op een islamitische kostschool

De islam, erg divers. Ik heb er veel van begrepen, maar ook veel niet van begrepen. Want deze meisjes worden al op zeer jonge leeftijd uit huis geplaatst waardoor ze de band met hun familie verliezen. Terwijl ik vanuit mijn eigen Indonesische achtergrond weet hoe belangrijk familie en gezin zijn. De student in Nederland heeft een mate van comfort, zo vanzelfsprekend.

Ik heb met respect naar hen geluisterd.

Op Oost- Flores vertellen ervaringsdeskundigen over hun migratiereis. De ontberingen, de afpersingen, mishandelingen en corrupties. Zoveel pijn. In Nederland zou het vanzelfsprekend zijn wanneer je in therapie bent geweest. Dit verwerk je niet in je eentje. Maar deze mannen schijnen het verwerkt te hebben en vertellen hun verhalen. Ik heb met respect naar hen geluisterd.

HIV/aids problematiek

Op Oost Flores, wonen we een voorlichting over HIV/aids bij. Een groot gedeelte van de mensen op Flores gelooft nog dat dit virus aan je kleren, aan je lichaam kleeft. Dat het te maken heeft met seksuele relaties wordt nog niet onderkend. En het gebruik van voorbehoedsmiddelen is ‘not done’ in een katholieke of christelijke omgeving. Hoe vanzelfsprekend is het om in Nederland over seks en voorbehoedsmiddel te kunnen spreken. Ik moet terug denken aan Nederland in de jaren ’80 toen het HIV/aids probleem ook ter sprake kwam. Ik realiseer me dat deze mensen nog een lange weg te gaan hebben.

Indonesië

Rita van der Werff in gesprek met een zuster op Flores, Indonesië

Dankbaar

Ik heb een mooie tijd gehad als reporter met een missie in Indonesië, op Flores. Fantastische vrienden heb overgehouden aan deze missie. Zo dankbaar dat ik dit heb mogen doen. Dat ik van zo dichtbij een steentje heb kunnen bijdragen, met het geven van aandacht, sterkte, vriendelijkheid aan de mensen die we niet mogen vergeten! Ook niet na deze missie!

Mensen die we niet mogen vergeten! Ook niet na deze missie!

Deze reis heeft me weer met de neus op de feiten gedrukt. Weer eens duidelijk gemaakt dat zoveel zaken, feiten, omstandigheden niet overal ter wereld vanzelfsprekend zijn.

Bedankt Mensen met een Missie!