9-03-2017

Het grootste kwaad dat we bestrijden is onwetendheid

De Italiaanse ‘padre’ Dino Tarcisio is 42 wanneer hij in 1980 als missionaris naar Bolivia reist. Hij is onder de indruk van de inheemse bevolkingsgroepen die hij ontmoet.

Man met een Missie

‘Padre’ begint in het dorpje Gutierrez de school Tekove Katu, wat ‘het eeuwige leven’ betekent, voor Boliviaanse jongeren van allerlei verschillende afkomst. De nadruk ligt op het behoud van de traditionele culturen.

‘Padre’ Dino Tarcisio

Onwetendheid aanpakken

In 2017 wonen en studeren 115 jongeren tussen 15 en 25 jaar op het internaat Tekove Katu. Ze volgen een tweejarige beroepsopleiding in o.a. verpleging, milieu & duurzaamheid en voedingskunde, die volledig gefinancierd wordt. In dit ‘mini-Bolivia’ van de inmiddels 82-jarige Padre, waar alle culturen vreedzaam naast elkaar leven, wordt de onwetendheid op alle fronten aangepakt.

Met respect met elkaar omgaan

Eens per maand krijgen de jongeren ook workshops met de thema’s ‘geweld tegen vrouwen’ en ‘feministische theologie’. Deze lessen worden gegeven door een netwerk van theologen en worden gefinancierd door Mensen met een Missie. Ze leren hier hoe mannen en vrouwen met respect en zonder geweld met elkaar om kunnen gaan – vaak het tegenovergestelde van de thuissituatie.

Ik leer hier dat ik niet zo’n man als mijn vader hoef te worden – José (19)

Wil jij net als Fraukje dat meer jongeren les krijgen over gelijkheid tussen mannen en vrouwen?

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia