3-10-2017

Gewelddadige nomaden

‘Ze stonden drie keer voor mijn huis,’ vertelt Paul Njoroge Mwavra, ‘gelukkig kon ik ze de derde keer buiten houden’. Het dorp van Paul heeft al jaren problemen met nomaden. Ze vallen dorpen in de regio binnen met veel geweld. Paul noemt ze geen nomaden maar milities. Maar waarom vallen deze ‘milities’ de dorpen aan?

Er zijn meerdere oorzaken van dit probleem die elkaar versterken. Zoals bij veel problemen in Kenia is een van de oorzaken ook hier landeigendom. Voor de koloniale tijd was het land waar Paul woont van de nomaden. Tijdens de koloniale tijd was het land van de Britten. Nadat de Britten weggingen werd het land echter verkocht aan de landbouwers. Dit zet alle problemen in gang.

Landeigendom is één van de oorzaken van conflict in Kenia.

Droogte

De nomaden en de landbouwers kunnen in principe vredig samenleven, maar zodra er een droge periode aanbreekt ontstaan er problemen. Door de droogte heeft het vee van de nomaden niets te eten, waardoor zij het risico lopen dat hun voedsel en inkomen verdwijnt. De angst voor honger zorgt ervoor dat zij geen andere optie zien dan naar de wapens grijpen.

Meer macht

De nomaden hebben vaak geen onderwijs gehad. Daar maken politici vaak misbruik van. Deze politici vertellen de nomaden over hun historisch recht op het gebied van de landbouwers. Ze vertellen hun dat er op dit gebied genoeg gras is voor hun vee om te grazen tijdens de droge periodes. Ze motiveren de nomaden om die gebieden aan te vallen. Als de nomaden deze gebieden overnemen, krijgen de politici meer invloed in deze gebieden. Op deze manier neemt hun macht toe.

De nomaden hebben vaak geen onderwijs gehad. Daar maken politici vaak misbruik van.

Milities, geen nomaden

Ann Njoki Mbogo vertelt hoe ze haar huis binnenvielen. ‘Ze komen eerst bedelen bij je huis, zo kunnen ze inschatten wat je hebt en met wie je bent. Diezelfde nacht zijn ze mijn huis binnengevallen en hebben ze alles leeggeroofd. Het zijn eigenlijk geen nomaden meer, het zijn milities. Ze hebben AK-47 geweren en moderne mobieltjes.’ Ze zijn gecoördineerd en hebben grote wapens. Het is meer een plunderend leger, niet meer een groep rondtrekkende boeren.

Demonstratie

Gelukkig is er verbetering: er was eerst geen ondersteuning van de overheid voor de slachtoffers. ‘Toen hebben we een grote demonstratie gehouden met 2000 mensen. Dit bericht werd door de media verspreid en zo zag heel Kenia dat dit een probleem is,’ zegt Peter Gicherin Njenga. ‘Sindsdien werken we samen met de overheid om onze regio veilig te houden, met bijvoorbeeld surveillanceteams.’

Woorden, geen geweld

Peter en Paul zetten zich samen in voor St. Martin, een partnerorganisatie van Mensen met een Missie waar wij op visite zijn. Zij hebben trainingen gekregen van deze organisatie op het gebied van peacekeeping en mediation. Zo kunnen zij met de nomaden praten en ze zo overtuigen om geen geweld te gebruiken. Paul geeft een voorbeeld: ‘De derde keer dat ze voor mijn huis stonden vertelde ik ze hoeveel doden ze op hun naam hebben en vroeg ik ze wat dit hen had opgeleverd. Dit had ze helemaal niets opgeleverd en mij doden ook niet. Door te praten kon ik dit probleem vredig oplossen. Zo heb ik met woorden mannen met wapens bestreden.’

Zo heb ik met woorden mannen met wapens bestreden.

Inspireren

Paul en Peter zijn blij met St. Martin. Ze kunnen nu zelf conflicten oplossen op een vredige manier. Hierdoor kunnen zij wat betekenen binnen hun gemeenschap. De positieve uitkomsten van mediation inspireren de mensen van hun gemeenschap om conflicten op deze manier op te lossen. Ik hoop dat dit in de toekomst zo zal blijven en dat er nog meer mensen leren van mensen zoals Paul en Peter.

23-10-2017

Mensenshandel

Mensenhandel is een complex thema. Soms ‘helpt’ een mensenhandelaar duizenden vluchtelingen hun land te ontvluchten en naar een veiliger land te komen. Maar mensenhandel leidt ook tot gedwongen prostitutie en… lees verder

Reporter: Nienke van Duinkerken
Land: Kenia

20-10-2017

Bedankt!

Na twee weken door Kenia te hebben gereisd, vliegen we terug naar Nederland. Een bijzondere ervaring rijker. Ik wil alle donateurs bedanken voor hun steun aan deze projecten. Het zijn… lees verder

Reporter: Arnold Linnewiel
Land: Kenia