16-02-2018

Gelukkig op het platteland

Een vrouw in het veld – droog als een Afrikaanse savanne – samen met haar schapen. Basami is haar naam, 50 jaar. Ze woont met haar man, twee kinderen en drie kleinkinderen in een klein Adivasi dorp. 

Ze voelt zich een gelukkige vrouw. Haar kindertijd heeft ze doorgebracht in het grensdistrict, een aantal kilometers verder van het veld waar we elkaar ontmoeten. Haar ouders hebben een passende man gezocht. Met hem woont ze samen in zijn dorp.

Trouwen binnen je eigen stam

De Adivasi gemeenschap is onderverdeeld in verschillende stammen. Een stam is gelinkt aan de oude professies van de voorvaderen. Trouwen doe je met iemand binnen je eigen stam. Trouwen met iemand uit een andere stam is ondenkbaar en niet geaccepteerd. Voor ons is het vergelijkbaar met uitgehuwelijkt worden aan iemand met dezelfde achternaam. “Zijn we niet allemaal familie van elkaar?”, zijn de woorden van onze gids, nadat hij onze fronsende voorhoofden ziet.

Liefde voor de natuur

In de ochtend staat ze vroeg op om het land te bewerken. Ze verbouwt spinazie en aardappelen. Daarnaast zorgt ze goed voor haar eigen grond, die dor en droog aanvoelt.
Haar familie woont in de omliggende dorpen. Soms maakt ze een wandeling om hen te bezoeken. De stad bezoekt ze af en toe. Dit is noodzakelijk om haar producten te verkopen. Ze neemt dan de dichtstbijzijnde bus, maar de natuur is waar haar hart ligt.

Een huisje in het Adivasi dorp

Eén gloeilampje per huisje

Stralend vertelt ze dat ze in het dorp sinds een jaar gebruik kunnen maken van elektriciteit. Eén gloeilampje per huisje om de kamer te verlichten. Dit is mogelijk gemaakt dankzij juridische ondersteuning van Mensen met een Missie. Het ontbreekt nog aan een voorziening voor water. Dit is er nog niet en daardoor moet ze regelmatig met blote voeten de andere dorpen af in de hoop dat ze met een vol emmertje water naar huis gaat.

Schade door olifanten

Ze geeft aan gelukkig te zijn, vooral sinds de tijd dat ze met haar gezin een huis heeft. Dit is lange tijd niet het geval geweest. Wel is er een grote kans dat in de avond olifanten het dorp naderen. Een spannend moment, omdat de olifanten met hun grote, lompe lichamen in een paar bewegingen schade kunnen brengen aan de huizen.

Na ons interview mengt de vrouw zich tussen haar kinderen en kleinkinderen en gaat ze verder met haar dagelijkse bezigheden.

Beeld: Linda Veldhuizen en Marleen Thijssen

Ondersteun de activiteiten van Mensen met een Missie voor de Adivasi en doneer