27-01-2016

Geen liefdadigheidscultuur

De dagen in Kaapstad worden afgesloten met een bezoek aan de Catholic Parliamentary Liaison Organisation (CPLO). Medewerkers van deze organisatie leiden de reporters rond in het parlement van Zuid-Afrika.

Middeninkomensland

Elke avond voeren de reporters felle discussies over de moeilijke toekomst van Zuid-Afrika. Iedereen is scherp en heeft een uitgesproken mening. De vraag of ontwikkelingssamenwerking met een ‘middeninkomensland’ wel legitiem is, wekt veel discussie op. Volgens de reporters is een kenmerk van een middeninkomensland juist vaak dat er grote groepen extreem armen zijn. Hier in Zuid-Afrika, en in bijvoorbeeld India of Brazilië. Er bestaat geen ‘liefdadigheidscultuur’ onder de rijken en er is weinig compassie met de armen. Zo gek is dat Nederlandse belastingsysteem nog niet!

Geen van de reporters houdt het droog

De volgende dag rijden de reporters naar Worcester, waar een bezoek aan de vrouwengevangenis onder leiding van partnerorganisatie Prison Care Support Network (PCSN) op het programma staat.

“Nooit iemand die van je hield en veiligheid gaf. Vervolgens drugs, geweld, lange straffen.” Geen van de reporters houdt het droog vandaag in de vrouwengevangenis in Worcester. De medewerkers van de PCSN begeleiden de reporters de gevangenis in om te luisteren naar tientallen verhalen. Over hoe je de knop van depressie en zelfmoord omzet. Samen met vrijwilligers heelt de PCSN relaties, met familie, de gemeenschap en soms zelfs met slachtoffers. En samen met de gevangen vinden ze ‘iets’ om weer voor te willen leven. “Of dat nou God is of je kleinzoon.”

Reporter Els Peeters vindt het hele indrukwekkende dag. „Ik heb mogen meemaken hoe de medewerkers van organisatie PCSN de gevangenen hoop geven. Ook hoe ze herstel bieden van de ontwrichte en getekende levens; met de hulp van geloof weer vertrouwen weten te krijgen in hun eigen zuiverste kern.” reporters bij het prison care en support network

 

25-02-2016

Leven in en van puin

We zijn vandaag in township Sobantu aan de rand van Pietermaritzburg. Naast deze sloppenwijk is een gigantisch vuilnisbelt gelegen. De typische lucht van verrotting en verbrand plastic komt me tegemoet. Het… lees verder

Reporter: Bieke De Mol
Land: Zuid-Afrika