16-02-2018

“Geduld is altijd de juiste beslissing”

Met heel veel geduld zet meneer Basavaraj zich zijn leven lang al in voor de Adivasi.  Adivasi zijn de in stamverband levende groepen die in het algemeen worden beschouwd als de oorspronkelijke bevolking van India. Het is helaas één van de groepen mensen in India die van hun land worden verjaagd en weinig tot geen toegang hebben tot onderwijs, voedsel, water en elektriciteit.

Basavaraj zet zich in om Adivasi bewust te maken van hun rechten en vraagt de overheid hier – op een positieve, volhardende manier – aandacht voor.

Drie maanden in de gevangenis

Basavaraj groeide op als oudste zoon op van een arm gezin in India, dichtbij een Adivasi dorp. Ooit studeerde hij voor leraar, maar toen hij 10 jaar geleden samen met 23 Adivasi werd opgepakt voor houtsmokkel en hier drie maanden voor in de gevangenis belandde, is zijn levenswerk begonnen. Nu zet hij zich al jarenlang vol moed in voor de rechten en positie van de Adivasi.

Dichtbij zijn mensen

Hij doet zijn werk vanuit een kleurrijk maar vooral klein kantoor, want hij is immers altijd in het werkveld te vinden – dichtbij zijn mensen. Hij heeft een hele kast vol dikke mappen met documenten verzameld, papieren van de eeuwig durende processen tegen de overheid. Vingerafdrukken van Adivasi, identiteitsbewijzen en juridische stukken. Vol enthousiasme en kracht vertelt hij ons hierover.

Basavaraj laat ons de documenten zien waar alle informatie over het proces in is vastgelegd.

Geduld op de proef

Onvoorstelbaar, hier wordt geduld écht op de proef gesteld en gaat het stapje voor stapje. Een succes van afgelopen 6 à 7 jaar is volgens Basavaraj dat de medewerkers die strijden voor de Adivasi door hun volharding vriendelijker behandeld worden. Ze worden ‘gelukkig’ niet meer direct de deur gewezen.

Ik vraag door, is er nog meer vooruitgang geboekt? ‘In de jaren dat we nu bezig zijn, is een van de grootste successen de hoeveelheid rijst die per huishouden van 3 kg naar 27 kg per maand is verhoogd. Een begin, maar nog lang niet waar ze willen zijn…’

Ondanks alles – vriendelijkheid, liefde en kracht

De volgende dag bezoeken we samen met Basavaraj twee Adivasi dorpen. Sommige gezinnen leven in een zelfgemaakt houten hutje naast hun huis, bang voor instortingsgevaar. Olifanten en cheeta’s vallen hier ‘s nachts regelmatig huizen of kinderen aan.

Reporters in gesprek met Basavaraj, op de achtergrond de huisjes van de Adivasi

Klein, donker en verwaarloosd

De huisjes zien er klein, donker en verwaarloosd uit. Één lampje aan stroom is alles wat ze aan elektriciteit ontvangen, sinds er na jaren eindelijk elektriciteit is aangelegd. Zou je een tweede lampje aanleggen, zou de buurman niets meer aan stroom krijgen. Maar wat stralen deze mensen een vriendelijkheid, liefde en kracht uit. Ze zijn trots op hun cultuur, sommigen hoeven niets meer dan dat wat er nu is.

Sommigen hoeven niets meer dan dat wat er nu is.

Wat stralen deze mensen een vriendelijkheid, liefde en kracht uit!

Positief

Basavaraj is iemand waar ik vol bewondering naar kijk. Door de steun van Mensen met een Missie en lokale priesters die hem bijstaan, blijft hij positief en neemt boosheid of uitzichtloosheid nooit de overhand. ‘Ik geloof in hen, zij geloven in mij.’

Basavaraj is iemand waar ik vol bewondering naar kijk.

Levend voorbeeld

Eerlijkheid, dankbaarheid, gehoorzaamheid, affectie en liefde zijn voor hem de ingrediënten van zijn leven en werk. Inspirerend hoe hij zich inzet voor deze kwetsbare groep. Hij sluit af met de volgende woorden: ‘Geduld is altijd de juiste beslissing.’ Hij is daar een leven voorbeeld van.

Tekst en beeld door Maud Rijk.

Wil jij samen met Maud en Basavaraj opkomen voor de Adivasi in India?

Doneer