28-02-2017

Fotogeniek India

Foto: Florien Willems

Ik hoop dat de vele Indiërs die foto’s van ons hebben gemaakt net zo blij zijn met de beelden als ik ben met de foto’s die ik van hen gemaakt heb.

Het zuiden van India is niet het meest toeristische gebied van het land. Ons busje, met zes westerse vrouwen, valt dan ook op. Er wordt volop naar ons gezwaaid, scooterrijders voeren levensgevaarlijke toeren uit om nog iets langer in ons busje te kunnen gluren. De wat rijkere Indiër is in het bezit van een smartphone mét camera. Deze wordt volop gebruikt, zowel vol in het zicht als stiekem. Ik denk dat we met zijn zessen op de telefoons van honderden Indiërs vereeuwigd zijn.

We zijn op de telefoons van honderden Indiërs vereeuwigd

Dichter bij mensen

Tijdens de eerste plasstop, op weg van het vliegveld naar het hotel, is het al meteen raak. De meesten van ons nog witter (of groener) dan normaal, vanwege de haarspeldbochten die ons misselijk maakten. En Indiaas gezinnetje met Engelssprekende vader wil dolgraag met ons op de foto. Zij zijn ook op reis, in eigen land weliswaar. Vader is in Dubai geweest, en vertelt ons zoveel als zijn gebrekkige Engels toelaat. Een foto maken levert leuk, gemakkelijk contact op. Je hebt een kort gesprekje, komt dichter bij mensen.

Een foto maken levert leuk, gemakkelijk contact op

De rest van de reis maken we regelmatig mee dat onbekenden naar ons toe komen met de vraag of ze een foto van ons mogen maken. Ook worden er stiekem foto’s gemaakt, of selfies waarbij wij dan op de achtergrond staan. Wanneer het lukt, zijn de makers dolblij.

india meisje

Foto: Florien Willems

Jij van mij, ik van jou

Voor mij als fotograaf is dit een ideale situatie. Omdat wij zo vaak doelwit zijn van camera’s, kan ik ook met een gerust hart foto’s maken van mensen. Jij van mij, ik van jou. De Indiërs hebben geen moeite met op de foto gaan. Ze gaan rustig staan, poseren. Meestal kijken ze serieus, statig, maar soms lachen ze als je het vraagt (ziri!). De vrolijke blikken wanneer ik de foto’s terug laat zien, en zeg dat ze beautiful zijn, zijn onbetaalbaar.

Mooie mensen

India is een fotogeniek land, Indiërs zijn fotogenieke mensen. Dit had ik vaker gehoord, maar nu heb ik zelf ervaren dat het klopt. Ik vind de mensen prachtig. Ook al zijn ze niet allemaal ‘knap’, ze zijn allemaal mooi. Hun ogen vertellen een verhaal. Zelfs de kleinste kinderen hebben zo’n doordringende blik dat ze dwars door mijn camera heen kijken.

Ik heb het mooi kunnen vastleggen en ben blij met de verhalen en de beelden. Ik hoop dat de vele Indiërs op wiens smartphone ik nu sta ook zo blij zijn, en dat ons bezoek op hen net zoveel indruk heeft achtergelaten als op mij.

Ik hoop dat ons bezoek op hen net zoveel indruk heeft achtergelaten als op mij