6-07-2017

Eerst vrienden worden, dan van alcohol afhelpen

In Gulu (Noord-West Uganda) ontmoet ik Prossy, een jonge trotse vrouw. Voor haar werk als sociale hulpverlener focust zij zich op de problematiek rond alcoholverslavingen, een veelvoorkomend probleem in en rond Gulu. Doordat ze door Mensen met een Missie gesteunde trainingen heeft bijgewoond, is ze blij dat ze nu veel families kan helpen.

‘Bij de trainingen heb ik geleerd controle te houden over mijn gevoelens,’ vertelt Prossy, vol zelfvertrouwen. Eerst wist ze niet goed hoe ze over gevoelige onderwerpen moest praten en reageerde ze emotioneel. Niet zo verrassend, want veel mensen hebben de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt tijdens de oorlog tussen de Ugandese overheid en de Lord Resistance Army (LRA). Inmiddels weet Prossy hoe ze een moeilijk gesprek moet aangaan.

Veel mensen hebben trauma’s opgelopen tijdens het conflict.

Alcoholproblemen thuis

Prossy’s thuissituatie gaf haar veel motivatie. Haar vriend dronk veel alcohol en zat alleen maar thuis. Ook haar jongere broertje had een alcoholprobleem en ging daarom niet naar school. Maar Prossy wist zowel haar vriend als haar broertje te overtuigen dat alcohol niet de oplossing is voor hun problemen. ‘Mijn vriend heeft een baan gevonden en mijn broertje gaat weer naar school,’ vertelt Prossy trots.

Prossy hielp haar vriend en broertje van de alcohol af.

Prossy is sociaal werker en helpt mensen met o.a. alcoholproblemen

Eerst vrienden worden

De ervaring die ze thuis heeft opgedaan, hielp haar om daarna met andere families met alcoholproblemen te kunnen praten. Volgens Prossy is het wel een verschil of je iemand goed kent. Daarom benadrukt ze hoe belangrijk het is om eerst iemand goed te leren kennen. ‘We worden eerst vrienden,’ legt Prossy uit. Ze deelt haar eigen ervaring en luistert daarna naar het verhaal van de alcoholverslaafde. Ze snapt dat mensen hun oorlogstrauma’s willen vergeten en daarom naar de fles grijpen. ‘Maar alcohol is niet de oplossing,’ zegt Prossy bezorgd.

Alcohol is niet de oplossing voor oorlogstrauma’s.

Prostitutie

Een vriendin van Prossy uit de gemeenschap ging elke avond naar de bar, ontmoette daar dan een man en liet zich prostitueren. Haar ouders zijn overleden, haar moeder aan HIV, haar vader aan een alcoholvergiftiging. Prossy’s vriendin moest opeens voor zichzelf zorgen en had dit geld nodig om te overleven. Prossy adviseerde haar om te zoeken naar een andere manier om geld te verdienen. ‘Waarom ga je niet pannenkoeken bakken en deze verkopen op de markt?’ vroeg Prossy haar. Het advies werd opgevolgd en nu staat haar vriendin elke avond in de keuken in plaats van in de bar.

Het lukte haar vriendin uit de prostitutie te krijgen.

Prossy in gesprek met Iris

Professionele counselor

Prossy is heel blij dat ze haar gemeenschap kan helpen, zoals haar vriendin. Ze is dan ook ontzettend dankbaar dat ze de mogelijkheid heeft gekregen om trainingen te volgen. Het eerste certificaat heeft ze al op zak, maar ze wil er meer behalen en meer ervaring opdoen. Ze wil bijvoorbeeld meer leren over hoe activiteiten, zoals drama of voetbal, kunnen zorgen voor afleiding, omdat dit een veel beter alternatief is dan drinken. Prossy: ‘Ik wil een professionele counselor zijn.’

Ik wil een professionele counselor zijn.