15-02-2017

Eens Dalit, altijd Dalit

Als je in India als hindoe Dalit wordt geboren, dan wordt je gezien als het laagste van het laagste. Veel Dalits proberen te ontsnappen aan de kastendiscriminatie door zich te bekeren tot een ander geloof. Maar in praktijk blijkt: eens een Dalit, altijd een Dalit.

In Tamil Nadu, helemaal in het Zuiden van India, gaan we op bezoek bij het Dalit Human Rights Centre. Met steun van Mensen met een Missie zetten zij zich in voor Dalits. Wij spreken father Yesumarian. Zelf geboren als Dalit heeft hij kastendiscriminatie aan den lijven ondervonden. Zo werd hij als kind werd geslagen als hij het terrein van de tempel betrad, omdat hij als vervuilend werd gezien. Sindsdien heeft hij het tot zijn levenstaak gemaakt om kastendiscriminatie, met name binnen de katholieke kerk, te bestrijden.

Father Yesumarian werd geslagen en gezien als vervuilend.

dalit dorp

De Dalits leven apart van de hogere kaste christenen. Hun hutten hebben een verlaagde ingang om hun onwaardige status te benadrukken.

 

Kwaad van binnenuit bestrijden

Father Yesumarian besloot priester bij de katholieke kerk te worden. Maar ook daar ontkwam hij niet aan zijn achtergrond: omdat hij Dalit was, werd hij niet geaccepteerd op de missieschool. Dit versterkte de overtuiging van Yesumarian om juist wel priester te worden en het kwaad van kastendiscriminatie van binnenuit te bestrijden. Hij werd vier keer gearresteerd en naakt vreselijk mishandeld, maar tot op de dag van vandaag houdt father Yesumarian stand.

Door de afwijzing van de missieschool wilde hij juist priester worden.

begraafplaats dalits

Father Yesumarian bij de gescheiden begraafplaats voor Dalits

 

Aparte begraafplaats voor Dalits

’s Middags bezoeken we met father Yesumarian een Dalit dorp waar de kastendiscriminatie door de kerk pijnlijk zichtbaar wordt. Dalits mogen niet begraven worden op de begraafplaats naast de kerk, maar worden op een andere plek, verder weg van de kerk, begraven. Father Yesumarian blijft vechten tegen deze vormen van onrecht, soms met gevaar voor eigen leven. “Justice is fire” (gerechtigheid is vuur), legt hij uit. “Mattheus zegt dit heel duidelijk in de bijbel. Daarom richten wij ons binnen ons werk vooral op het verkrijgen van rechtvaardigheid, via de wet, maar ook op andere manieren. En zoals de bijbel ook zegt: vrede is de vrucht van rechtvaardigheid. In die volgorde werken wij ook!”

Justice is fire. Wij blijven vechten voor onze rechten!

Wil je net als Jolanda opkomen voor de Dalits in India?

Doneer