27-11-2015

Een geweldige reis die ik nooit zal vergeten

Mijn elf dagen in Kameroen gingen ontzettend snel voorbij, maar tegelijkertijd voelt het alsof ik minstens een maand in dat prachtige land heb doorgebracht. Mijn eerste keer in ‘echt’ Afrika was alles wat ik ervan verwacht had en nog veel meer.

Mooie, pijnlijke, inspirerende, ontroerende verhalen van mensen

Het was een reis die me alle kanten op slingerde. De ene dag nog naarstig op zoek naar contact, naar het ware verhaal achter al die lachende gezichten in de gevangenis, naar verder willen gaan dan alleen maar samen dansen. En de andere dag die ontmoeting krijgen; mooie, pijnlijke, inspirerende, ontroerende verhalen van mensen horen. De ene dag ’s avonds met een zwaar hart in bed liggen omdat je niet weet hoe de situatie in zo’n gevangenis ooit écht beter kan worden. De volgende dag weer hoop krijgen omdat je mensen ziet die zo ontzettend hard werken om het leven voor henzelf en anderen in hun mooie Kameroen beter te maken. Mensen die de hoop niet opgeven, ondanks alles wat hen tegenwerkt.

Het onverwachte avontuur

Het was een reis met hoogte- en dieptepunten, en met ogenschijnlijke dieptepunten die dat helemaal niet bleken te zijn. Een verzwikte enkel? Hebben we tenminste een aanleiding om ook eens een Kameroens ziekenhuis van binnen te zien. Pech onderweg? Dan gaan we verhalen vertellen, liedjes zingen en snoepjes kopen van de man die daar langs de weg woont? Ik kon steeds opnieuw alleen maar genieten van het onverwachte avontuur dat Kameroen ons nu weer bracht.

Vriendschap

Het was een reis waarin ik op prachtige Afrikaanse klanken heb gedanst, wat woordjes Pidgeon English en Ewondo heb geleerd, in het paleis van een Fon in een steegje heb geplast, tranen heb gelaten om de hartverscheurende oneerlijkheid van sommige levens, heb gelachen omdat dat nu eenmaal ook bij het leven hoort en waarin ik vriendschap sloot met een imam en vele andere Kameroeners.

Het was, kortom, een geweldige reis die ik nooit meer zal vergeten. Een oneindig interessante kennismaking met een continent waar ik ongetwijfeld nog meer van ga zien!

Fenna Canters