30-03-2016

Een echte Ticuna

“Wat hij ook doet en wat hij ook wordt”, zegt Catarina over haar tweejarige zoon Rolki Estefan, “hij moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen”. Die twee vormen voor Catarina de essentie van haar cultuur. We spreken Catarina in het gemeenschapshuis van San Martin de Acamayacu, een klein dorpje aan een zijtak van de Amazone rivier.

Catarina (24 jaar) is getrouwd met Rigouardo. Hij is een paar jaar geleden wel begonnen aan een opleiding, maar toen het geld op was, moest hij gaan werken. Catarina is de leidster van de door de overheid betaalde kinderopvang in het dorp. Op een normale doordeweekse dag, worden er ruim 30 kinderen opgevangen. Vandaag zijn dat alleen de kinderen van de medewerkers van de kinderopvang. Alle andere kinderen zijn naar huis gestuurd. Omdat de kok in het ziekenhuis in Leticia ligt. Zij heeft malaria en dengue.

“Mijn zoon moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen.”

Dromen voor de toekomst

We komen Catarina opnieuw tegen bij een sessie met dorpsbewoners waarin het Plan de Vida (levensplan) besproken wordt. De vraag is: waar droom je van voor jou en je familie. We praten daarover verder met Catarina. Zij begint meteen over haar zoon: “Ik zal hem in alles steunen. Als hij naar de middelbare school wil, als hij wil studeren, als hij daarna elders moet gaan werken omdat er hier geen werk is, ik zal hem steunen.”

“Ik zal mijn zoon steunen, welke toekomst hij ook kiest.”

Ticuna en vissen

Het allerbelangrijkste vindt Catarina echter dat Rolki het Ticuna leert spreken. “Hij moet begrijpen dat hij Ticuna is, zodat de cultuur en identiteit van mijn volk in stand blijft”. Bovendien wil ze dat hij net als zijn vader leert vissen. Voor haar is vissen ook een uiting van haar cultuur. De Ticuna vissen vanuit een kano, met een hengel, een harpoen of een net. “Kun je de vissen wel zien,” vraag ik “als het water in de rivier zo troebel is als vandaag?” Catarina antwoordt: “Wij zien de vissen alsof het water helder is”. Dit komt vooral door ervaring. Haar man heeft van zijn vader leren vissen. Hij ging van jongs af aan mee op de visvangst. Hij kent alle goede plekken en alle technieken. Dat moet Rolki ook leren.

“Ook als het water troebel is zien wij de vissen alsof het helder is.”

Vrouw met een missie

Voor het huishouden heeft Catarina verder hele concrete plannen. Ze wil samen met haar man een nieuw stuk land ontginnen. “Dit jaar ontbossen, volgend jaar inzaaien en in 2018 voor het eerst oogsten”, zegt ze gedecideerd. Een vrouw met een missie.

“Mijn droom is een nieuw stuk land ontginnen met mijn man.”

30-03-2016

Op zoek naar vrede

De hoop en verwachting was dat 23 maart, net na onze terugkomst, het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, de guerrillabeweging, getekend zou worden. Het akkoord is uitgesteld,… lees verder

Reporter: Jan de Groot
Land: Colombia

29-03-2016

Jongeren uit de drugs houden

“Ik word regelmatig bedreigd door drugsbendes,” zegt zuster Norma. “Maar ik ga door het vuur om deze jongeren te helpen.” Met haar organisatie ‘Codo a Codo’ (zij aan zij) probeert zij jongeren uit… lees verder

Reporter: Lies Petersen
Land: Colombia