3-07-2017

‘Echte mannen doden’

Na een onvergetelijke jeepsafari door het onherbergzame Karamoja gebied komen we aan op de afgelegen missiepost van Jimmy. Jimmy is een Filipijnse priester, een echt mens met een missie, die zich inzet voor de gemeenschappen in dit gebied.

Jimmy voldoet in niets aan het klassieke plaatje van een priester. Je zou hem eerder voor een backpacker aanzien. Jimmy neemt ons mee naar een afgelegen plek waar mensen uit het hele gebied bij elkaar gekomen zijn. Een warm en kleurrijk welkom wacht op ons en ik kom ogen en oren te kort. Om hier te zijn is zo onwerkelijk en bijzonder, dat ik het nauwelijks kan bevatten.

Father Jimmy strijdt tegen de vier grootste problemen in Karamoja

Toneel

Jimmy werkt met een aantal jonge voortrekkers uit de gemeenschap aan het tegengaan van vier grote problemen: veeroven, gewelddadige overvallen door jonge strijders, kindhuwelijken en vrouwenbesnijdenis. Wij krijgen in de vorm van prachtige toneelstukken te zien hoe ze met zulke thema’s omgaan en hoe geprobeerd wordt gedachten en standpunten hierover te veranderen.

Een echte man is een man met een geweer en zonder angst

Na het toneelstuk grijp ik mijn kans. Ik stap op een jonge man af en met behulp van een tolk stel ik hem een paar vragen. Hij heet Simon Peter Lomorvmoe. Hij is een jonge oud-strijder. Hij vertelt me dat in zijn cultuur alles erop gericht is van zeer jonge jongens zo snel mogelijk ‘echte mannen’ te maken. “Wat is een echte man?” vraag ik. “Een echte man is een man met een geweer en zonder angst,” antwoordt hij.

Echte mannen doden

Als ‘echte man’ trok Simon jarenlang door het gebied. Hij overviel dorpen en stal vee. Hij geeft aan dat hij hierbij geregeld mensen heeft gedood. Ik weet niet of hij mijn schrikreactie ziet, want hij zegt: “Ik was een echte man en dit is wat echte mannen doen.”

Simon overviel dorpen en stal vee. Geregeld doodde hij mensen.

Als hij een keer op de missiepost van Jimmy komt, hoort hij over zijn werk voor de gemeenschap. Simon wordt uitgenodigd voor een bijeenkomst voor jonge strijders. Ze praten over de keuzes die ze in het verleden hebben gemaakt en hoe ze hun toekomst zien. Simon realiseert zich dat hij geen strijder meer wil zijn. Hij volgt speciale trainingen en sluit zich als peace promoter aan bij de groep jongeren rondom Jimmy.

De gemeenschap met father Jimmy

Vrede om te overleven

Tenslotte vraag ik hem wanneer hij zich het meest ‘echte man’ voelt: nu als peace promoter of vroeger als strijder? “Zonder geweer en overvallen voel ik me eerlijk gezegd minder man. Maar ik besef dat die gedachte ons volk en elkaar geen goed doen. In mijn hart weet ik dat we alleen kunnen overleven als we vrede hebben en hier moeten we allemaal onze bijdrage aan leveren. Het werk van de peace promoters helpt ons om die verandering uit onszelf te laten komen en dat is de enige juiste manier.”

We kunnen alleen overleven als we vrede hebben. Iedereen moet hieraan bijdragen.