5-07-2017

De droom van Stephany

Ik ontmoet Stephany op de missiepost waar Jimmy, een Filipijnse priester, en Hans, een filosofische Duitse pater, met een Ghanese pater leven. De missiepost is in het enorm afgelegen, bergachtige gebied Karamoja, in het district Moroto, in Noord-Oost Uganda.

Stephany, een prachtige, jonge dame van 28 jaar, is geboren in dit gebied. Ze werkt er als klein meisje als herderinnetje.

Pater Johannes

Op 7-jarige leeftijd ontmoet zij pater Johannes. Hij is de Nederlandse pater die de missiepost heeft opgericht. Hij zette zich met hart en ziel in voor de Tepeth, het volk dat in dit gebied leeft en waar Stephany deel van uitmaakt. Hij legde samen met hen een weg aan en sloeg een eerste waterput. En hij ging het gesprek aan met de ouderlingen van de gemeenschap over onderwerpen als de positie van de vrouw. Stephany ziet zijn werk en zegt hem dat ze hetzelfde werk wil doen als hij. Als 7-jarig meisje!

Stephany wilde als 7-jarig meisje hetzelfde werk doen als pater Johannes.

Naar school

Father Jo, zoals hij hier genoemd wordt, zegt dat zij dan eerst naar school moet en stuurt haar naar huis om toestemming aan haar vader te vragen. Vader zegt nee. Heel slim vertelt Stephany haar vader dat father Jo hem wil spreken en vader gaat onderweg. In de tussentijd rent de vastberaden Stephany vooruit om father Jo in te lichten. Ze vraagt hem haar vader ervan te overtuigen dat zij naar school mag. Na drie dagen zegt vader eindelijk ja en mag Stephany naar school!

Ondanks weerstand van haar vader lukte het haar om naar school te gaan.

Stephany spreekt voor haar gemeenschap

Besnijdenis en uithuwelijking

Helaas overlijdt Stephany’s vader en vanwege een oude bruidsschuld, die nog terugbetaald moet worden, besluiten haar ooms dat Stephany weer aan het werk moet als herderin. Ze besluiten ook dat zij besneden moet worden. Dit komt nog veelvuldig voor in Uganda, met name in het Karamoja gebied. Het is namelijk een voorwaarde om uitgehuwelijkt te kunnen worden. Daarnaast worden meisjes besneden om te voorkomen dat zij de prostitutie ingaan…

Ook Stephany wordt uitgehuwelijkt en besneden.

Bevalling zonder medische hulp

Op veertien jarige leeftijd wordt Stephany uitgehuwelijkt en raakt zwanger. Tijdens de zware bevalling, die dagenlang duurt, is er geen medische hulp. Het resultaat is dat Stephany fistula krijgt. Fistula is een aandoening die het gevolg is van een bevalling, als niet de juiste kennis en hulpmiddelen beschikbaar zijn om een een bevalling goed te laten verlopen. De vrouw wordt dan incontinent. Tijdens de bevalling verliest Stephany haar kindje, maar overleeft gelukkig zelf. Dit dankzij Jimmy die haar naar het ziekenhuis brengt.

Tijdens de bevalling verliest Stephany haar kindje omdat er geen medische hulp was.

Veelvoorkomend probleem

De problematiek van incontinentie als gevolg van een bevalling, komt in veel ontwikkelingslanden voor. Naar schatting tienduizenden vrouwen raken incontinent, omdat medische assistentie bij een bevalling ontbreekt of de bevalling niet in het ziekenhuis, maar ergens in het veld plaatsvindt. Als een vrouw door incontinentie gaat stinken naar urine en uitwerpselen, is de kans groot dat ze verlaten wordt door niet alleen haar man, maar ook door de rest van de gemeenschap. Daardoor raakt zij in een sociaal isolement met onder andere armoede als gevolg.

Stephany zingt een lied over gedwongen huwelijken:

Ik ben geen koe, ik ben geen ezel, ik ben geen hond. Ik ben een een mens.

stephany

Een traan loopt over Stephany’s wang bij het zingen van het lied over gedwongen huwelijk

Verstoten

Stephany wordt ook verstoten door haar man en de gemeenschap. Zelfs haar moeder verstoot haar. Ik vind het ongelofelijk dat dit gebeurt, je eigen moeder die je in de steek laat. Als moeder kan ik mij hier helemaal niets bij voorstellen. Tradities en gebruiken zijn hier zo sterk, dat je er, zeker als vrouw, niet snel tegen in gaat.

Tradities en gebruiken zijn hier zo sterk, dat je er niet snel tegen in gaat.

Eindelijk medische hulp

Jimmy vangt Stephany op in zijn gemeenschap en zorgt dat zij medische hulp krijgt. Fistula is namelijk heel goed te behandelen door een operatie. De meeste vrouwen kunnen daarna ook gewoon weer kinderen krijgen. Bovendien is fistula te voorkomen door mensen op te leiden tot verloskundigen.

Stephany’s droom

Nu werkt Stephany voor projecten die Mensen met een Missie ondersteunt. Eén van de doelen van de projecten is het besnijden en uithuwelijken van meisjes op jonge leeftijd te stoppen.

Stephany’s grote droom is om te gaan studeren en haar verhaal te delen met iedereen, ook buiten Uganda. Zo wil ze voorkomen dat andere meisjes hetzelfde overkomt.

Stephany’s grote droom is om te gaan studeren en haar verhaal te delen met iedereen

Ik vind haar een ongelofelijk mooie, sterke vrouw. Een vrouw met een missie. En ik hoop met heel mijn hart dat Stephany’s droomt uitkomt!

 

Help jij Stephany haar droom verwezenlijken? Help mij dan met het inzamelen van geld voor de projecten van Mensen met een Missie in Uganda.

Doneer