30-03-2016

Driedubbele achterstandspositie

“Ik was nog geen tien jaar oud toen mijn vader mij meenam naar een vergadering”, vertelt Arelis Uriana. Arelis is één van de tien bestuursleden van ONIC. Dat is de organisatie waarin 95 van de meer dan 100 inheemse volkeren in Colombia zich hebben verenigd.”

Binnen het bestuur behartigt Arelis de belangen van vrouwen. Ze is daarom ook voorzitter voor de Raad van (inheemse) Vrouwen. “Mijn vader is een bekende leider in mijn volk, de Wayu. Hij is inmiddels bijna helemaal blind, maar werd onlangs voor de 3de keer tot cacique (hoofd van de gemeenschap) gekozen”. Zelf is Arelis net tot voorzitter gekozen van de internationale organisatie die opkomt voor inheemse vrouwen in heel Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Morgen vliegt ze naar Washington om daar met senatoren en met president Obama te praten. Het is duidelijk dat we praten met iemand die – door haar achtergrond, vorming en ervaring – voorbestemd is om een leidende rol te vervullen.

“Het is duidelijk dat we praten met iemand die voorbestemd is om leider te worden.”

Wayu vrouw Colombia

Buiten de boot

De achterban van Arelis heeft wel behoefte aan een goede vertegenwoordiger. Die heeft namelijk een driedubbele achterstandspositie: ze zijn inheems, vrouw en bijna allemaal arm. De inheemse bevolking van Colombia heeft vaak met discriminatie te maken. Of het nu gaat om scholing, gezondheidszorg of werk, ze vallen vaak buiten de boot. De armoede is groot en de kindersterfte hoog.

“Zij hebben een driedubbele achterstandspositie: inheems, vrouw en arm.”

Weinig straffen

Inheemse vrouwen zijn vaak slachtoffer van geweld. Dat kan van criminelen of paramilitaire groepen komen. Maar ook binnen de eigen gemeenschap is er vaak sprake van agressie. Er is veel huiselijk en seksueel geweld. Dit wordt in Colombia maar zelden bestraft. In het algemeen vindt men dat vrouwen ondergeschikt zijn aan mannen. Dat geldt ook voor de inheemse gemeenschappen. Vervolging en straffen krijgt weinig prioriteit.

Weerbaar worden

De Raad van Vrouwen probeert door training en scholing inheemse vrouwen weerbaarder te maken. Het doel is om hen te leren om voor hun eigen belangen op te komen. Dat moet zowel in het gezin, in de gemeenschap, in de regio en op nationaal niveau gebeuren. De raad heeft vorig jaar een informatiesysteem in gebruik genomen waarin schendingen van vrouwenrechten geregistreerd worden. Meldingen worden onderzocht en gedocumenteerd. Waar mogelijk proberen advocaten van ONIC vervolging op gang te brengen.

“ONIC probeert door training en scholing inheemse vrouwen weerbaarder te maken.”

Wayu vrouw 2 Colombia

Einde van de strijd nog niet in zicht

Als we na het gesprek met Arelis en haar collega’s naar buiten lopen, komen we in de gangen van ONIC vrouwen tegen in prachtige, kleurige, klederdracht. De vrouwen zijn hier om met de Raad van Vrouwen te overleggen. Ze praten over kindersterfte. Door hongersnood sterven er op dit moment alleen al in het meest Noordoostelijke puntje van Colombia zes kinderen per dag.

“Er sterven momenteel 6 kinderen per dag in Noord-Oost Colombia.”

30-03-2016

Een echte Ticuna

“Wat hij ook doet en wat hij ook wordt”, zegt Catarina over haar tweejarige zoon Rolki Estefan, “hij moet twee dingen leren: Ticuna spreken en vissen”. Die twee vormen voor… lees verder

Reporter: Siwert de Groot
Land: Colombia

30-03-2016

Op zoek naar vrede

De hoop en verwachting was dat 23 maart, net na onze terugkomst, het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC, de guerrillabeweging, getekend zou worden. Het akkoord is uitgesteld,… lees verder

Reporter: Jan de Groot
Land: Colombia

29-03-2016

Jongeren uit de drugs houden

“Ik word regelmatig bedreigd door drugsbendes,” zegt zuster Norma. “Maar ik ga door het vuur om deze jongeren te helpen.” Met haar organisatie ‘Codo a Codo’ (zij aan zij) probeert zij jongeren uit… lees verder

Reporter: Lies Petersen
Land: Colombia