11-07-2017

Door het oog van de naald

Isaac Otim en Tony Kolo uit de regio Gulu gingen door het oog van de naald en werden niet, zoals veel van hun vrienden, ontvoerd om als kindsoldaat te worden ingezet in Joseph Kony’s rebellenleger LRA. Tony was simpelweg niet lang genoeg en Isaac werd in het centrum van Gulu beschermd door het Ugandese leger.

De oorlog tussen de LRA en het Ugandese leger duurde bijna 20 jaar en was het hevigst in de regio Gulu waar Isaac en Tony vandaan komen. Beide hebben veel geluk gehad. Tony: “Het dorp waar ik woonde, lag behoorlijk afgelegen. De rebellen bereikten ons dorp lange tijd niet, ze konden ons gewoonweg niet vinden. Op een avond gebeurde het toch. Ons dorp werd volledig platgebrand en veel jongens uit ons dorp werden ontvoerd. Ik niet. Ik hoorde dat ze me te klein vonden om kindsoldaat te worden. Dat is mijn redding geweest. Veel van mijn vrienden zijn in de burgeroorlog omgekomen.”

De rebellen vonden me te klein om kindsoldaat te worden. Dat is mijn redding geweest.

tony

Tony

Militaire training

Ook Isaac ontsprong de dans: “Ten tijde van de burgeroorlog woonde ik vlakbij het centrum van Gulu. De rebellen hielden behoorlijk huis in de omgeving, maar het centrum was in handen van het Ugandese leger. Daar ben ik toen naartoe gevlucht. Van het leger kreeg ik een militaire training om mezelf te beschermen. Ik heb wel een geweer in mijn handen gehad, maar ik heb nooit iemand hoeven doodschieten.

Ik heb wel een geweer in mijn handen gehad, maar ik heb nooit iemand hoeven doodschieten.

Veel van mijn vrienden zijn in die tijd vermoord en de omgeving van Gulu lag bezaaid met dode lichamen. Het was een traumatische tijd voor mij. Daarbovenop brak rond 2002 de ebola-epidemie uit. Ook hier stierven veel mensen aan, het was verschrikkelijk. Als reactie op al deze traumatische gebeurtenissen, kreeg ik zelf last van ernstige woedeaanvallen. Dat beïnvloedde mijn huwelijk op een negatieve manier.”

De omgeving van Gulu lag toentertijd bezaaid met dode lichamen.

Isaac

Vredeswerker

Zowel Tony als Isaac werd door Caritas opgeleid als vredeswerker. Mensen met een Missie steunt Caritas in dit werk. Isaac: “De opleiding hielp mij mijn perspectief te veranderen. Ik leerde mijzelf onder controle te houden en kon gelukkig mijn huwelijk redden. Nu maak ik filmpjes om de jongeren van de Gulu Youth Group duidelijk te maken wat de negatieve effecten van alcohol zijn. De jongeren acteren zelf in deze films; de eerste is bijna klaar!”

Isaac maakt nu filmpjes om jongeren te wijzen op de negatieve effecten van alcohol.

Tony koos uiteindelijk voor een carrière als leraar op een lagere school in Gulu. Tony: “Mijn vader zei vroeger al dat ik leraar moest worden. Ik ben rustig van aard en kan goed luisteren. Veel school drop-outs worden nu naar mij gebracht. Ik begrijp hen, ze vertrouwen mij als een vader. Het opleidingsprogramma heeft mij echt sterker gemaakt.”