28-09-2018

De toekomst is hoopvol

De taxi stopt in een straat midden in El Alto met een paar slapende honden die niets zien van het uitzicht op de stad. Ze ogen apathisch. Zonder hoop op betere tijden. Wij gaan hier een school bezoeken die gesteund wordt door Mensen met een Missie. 

Achter een poort zit een peuter/kleuterschool waar 40 kinderen in de leeftijd van twee tot zeven jaar op een speelse manier de eerste beginselen van de algemene kennis onder de knie krijgen. Tamelijk uniek in dit deel van de stad waar kinderen maar moeten zien hoe ze zich vermaken. Er is geen andere kleuter- of basisschool in de buurt, om van enig vervolgonderwijs maar te zwijgen.

El Alto is een buitenwijk van La Paz

Blij met onze komst

De voorschool telt drie onderwijzeressen, een kokkin, een aantal administratieve krachten en psychologe Kathy. Zuster Sandra van de orde van de Goede Herder leidt de school en is zichtbaar blij met de komst van de afvaardiging van Mensen met een Missie. De 234 families waarvan de kinderen hier onderwijs krijgen, betalen een kleine bijdrage voor de materialen van de kinderen. De school krijgt steun van Mensen met een Missie.

Zuster Sandra is zichtbaar blij met onze komst.

Samen eten, plezier hebben en leren

De kinderen krijgen rekenen, dans, taal en sport. Aan de wand in de klas hangen kartonnen platen waarop de namen van de weken, maanden en de jaargetijden prijken. Er is een eetzaal waar de leerlingen hun lunch gezamenlijk eten, aan de wand hangt een afbeelding van het Laatste Avondmaal. De onderwijzeres gaat ons voor naar de bibliotheek, waar de kinderen kennis kunnen maken met allerlei thema’s. Er is natuurlijk ook een kookhoek compleet met servies en fornuis.

De vrouwen die deze school mogelijk maken stellen zich voor

Dromen wat je wilt

In een van de klassen die we bezoeken zitten 25 kindjes aandachtig een douche te tekenen. Het thema van de tekenles is vandaag: persoonlijke hygiëne. Bij één meisje komt er een straaltje van keurige potloodstreepjes uit, een jongetje twee stoeltjes verderop leeft zich helemaal uit en zit woest te krassen. Water is een schaars goed in dit deel van Bolivia, maar op papier mag je dromen wat je wilt.

Water is een schaars goed in dit deel van Bolivia.

Rechten

Behalve voor hele aardse zaken zoals voedsel en hygiëne is er op school aandacht voor immateriële dingen. Zoals het recht op veiligheid, het recht op liefde, het recht op rechtvaardigheid, om er maar eens een paar te noemen.

Iedereen gelijk

Het schooluniform is een grijsblauw schort met grote kragen en zakken. Zo is iedereen gelijk, en als je een wat versleten shirt hebt, hoeft niemand het daarover te hebben. Als wij op de binnenplaats staan, zijn talloze oogjes op de twee reporters gericht. De jongens willen weten hoe de camera werkt, de meisjes willen poseren. Zij dromen en werken. Ze hebben een toekomst en die toekomst is hoopvol.

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia