2-10-2018

Dansen op grote hoogte

De eerste lentedag is in Bolivia ook de Dag van de Vriendschap. Langs de wegen in het centrum van La Paz juichen pluchen knuffels, ruimschoots voorzien van rode hartjes en glanzende oogjes die eeuwige trouw beloven, de liefde al van verre toe. Bloemen in felle kleuren en dozen vol chocolade hebben voor één dag het fruit en de souvenirs van hun plek op straat verdreven. Stelletjes, jong en oud, lopen innig gearmd over straat, een roze wolk lijkt hen te omhullen.

In El Alto, ooit begonnen als een buitenwijk van La Paz en inmiddels uitgegroeid tot de snelst groeiende stad van Bolivia, heerst een ander straatbeeld. Technisch gesproken zou je hier op ruim 4100 meter een beetje dichter bij de hemel moeten zijn, maar voor de meeste bewoners is het leven vooral een aardse, keiharde werkelijkheid.

Voor de bewoners is het leven vooral een aardse, keiharde werkelijkheid.

Het straatbeeld van El Alto

Hoewel de sfeer niet meteen dreigend aanvoelt, is het woord gezellig duidelijk niet op deze plek uitgevonden. Vierkante, eentonige gebouwen, opgetrokken uit naar het lijkt één en hetzelfde type baksteen, de ramen vaak zonder glas, domineren het straatbeeld. Bomen en planten zijn schaars, er valt te weinig regen voor spontane vegetatie en de mensen zelf hebben andere prioriteiten.

Gevaarlijke buurtgroepen

Overheidsdiensten ontbreken grotendeels, waardoor bewoners zelf het heft in handen hebben genomen. Bijvoorbeeld in buurtcomités die voor veiligheid op straat zorgen. Zodra je de keurig vormgegeven teksten op de gevels leest, weet je dat je hier niet met een Whatsapp-preventiegroep te maken hebt. Het is niet alleen een waarschuwing, het is een vorm van eigenrichting die letterlijk in praktijk wordt gebracht, met alle narigheid die onbeteugelde emoties en geweld teweegbrengen. Een dronken jongeman, die per ongeluk de verkeerde buurt in zwalkte, is door zo’n buurtgroep zwaar mishandeld en vermoord.

Op de gevels staat: “Georganiseerde Buurt. Verdachte auto’s en personen worden gelynched en levend verbrand”

Warm geel

Het nette, warm-geel geschilderde gebouw waar wij moeten zijn, is in deze stad dan ook een aangename verrassing. Ook binnen ademt het gebouw vriendelijkheid, orde, rust en vertrouwen. Een zachte bank, zelfgemaakte kleding in een schone vitrinekast geven de ontvangsthal een huiselijke uitstraling. Hier werkt een team van gedreven mensen met een missie dat vrouwen helpt die met geweld in hun thuissituatie te maken hebben.

Het warm-geel geschilderde gebouw is in deze stad een aangename verrassing

Preventie en bewustwording huiselijk geweld

In dit gebouw wordt individuele en relatietherapie geboden en worden programma’s voor jongeren ontwikkeld, vooral gericht op preventie en bewustwording. Eenmaal verder in het traject leren vrouwen vaardigheden waarmee ze niet alleen hun zelfvertrouwen maar ook hun eigen economische positie een boost kunnen geven. Het maken van polleras is zo’n vaardigheid. De polleras, grote kleurrijke rokken met ruches, worden gedragen over een wijduitstaande onderrok en nodigen uit om te dansen en te stralen.

De vrouwen showen zelfgemaakte grote kleurrijke rokken met ruches (polleras)

Dansen en stralen

Vandaag, op de Dag van de Vriendschap, gaan de vrouwen de straat op om precies dat te doen: dansen en stralen. Het team heeft een manifestatie georganiseerd waarin wordt getoond dat vriendschap en gelijkwaardigheid tussen man en vrouw samengaan. In verschillende kraampjes liggen door vrouwen zelfgemaakte producten, voornamelijk kleding en vers bereid eten. Jongeren delen folders uit waarin met tekst en beeld wordt uitgelegd hoe je op een gezonde, evenwichtige manier met elkaar omgaat.

Emiliana Marquez en reisleidster Anna klappen voor de vrouwen die kleding showen (foto: Stephanie Broekarts)

Hemel dichterbij

Emiliana Marquez, hoofd van het lokale team van Mensen met een Missie, trapt af met een toespraak en haalt één voor één de vrouwen naar voren die de prachtige kleding hebben gemaakt, samen met de vrouwen die de kleding mogen showen. Na de catwalk en verscheidene spreeksters is het tijd om te dansen. Traditionele muziek klinkt en met hun typische passen, zwierig draaiend en zwaaiend, vieren de vrouwen in El Alto de Dag van de Vriendschap. Voor nu is het feest en in de ijle lucht lijkt de hemel even ietsje dichterbij.

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia