3-07-2017

Bewonderenswaardige vredeswerker Ben

In de stad Soroti ontmoeten wij Ben Boham. Hij werkt aan vrede tussen de Karamojong en de inwoners van Teso. Waarom zijn motivatie hiervoor zo sterk is, is ronduit bewonderenswaardig.

Toen Ben nog klein was, speelde er een groot conflict in de Teso-regio met de Karamojong, de mensen afkomstig uit de Karamojo-regio. De overheid had destijds weinig aandacht voor Teso. De mensen waren al in het bezit van wapens en vochten voor hun eigenwaarde. Deze gevechten kostten veel mensen het leven.

Het conflict in Teso kostte veel mensen het leven.

Groot verlies

Ook Ben heeft een groot verlies moeten lijden. Zijn ouders stierven in dezelfde minuut. Het is bewonderenswaardig dat er bij hem geen enkel spoor van haat te bekennen. Integendeel: hij komt nu op voor zowel de rechten van de Teso als van de Karamojong.

De Karamojong zijn ‘de mensen die ons hebben vermoord’.

Dat geldt niet voor veel anderen mensen in deze regio. Er wordt veel wrok gekoesterd voor de Karamajong, want zij zijn ‘de mensen die ons hebben vermoord’. Het gevolg hiervan is dat conflicten over bijvoorbeeld land aan de orde van de dag zijn.

soroti

Land rondom het dorp Okulonyo, op de grens tussen Teso land en het Karamoja gebied

‘Land clinics’

Ben probeert ervoor te zorgen dat deze conflicten niet uit de hand lopen. Zo organiseert de Justice & Peace commissie waarop hij aangesloten is, zogenaamde ‘land clinics’. Bij zo’n bijeenkomst worden bewoners geïnformeerd welke rechten zij hebben en wat voor wetten en regels er bestaan om deze rechten te beschermen.

Bewoners leren over de wetten en regels rondom landrechten.

Traditionele bemiddeling

Indien er al sprake is van een conflict, hoeft er geen officiële juridische procedure gestart te worden. Een snellere en goedkopere oplossing is een traditioneel bemiddelingsproces. Benieuwd hoe zo’n bemiddeling gaat? Lees hier het blog over de 5 stappen naar conflictoplossing.