16-06-2016

Bestemmingsplan, maar dan anders, APECO

“Als we het over ontwikkeling hebben dan moeten we met de armen praten, niet met investeerders.” Het is Father Joefran die dit zegt. Een energieke en vriendelijke priester die ons met open armen verwelkomt en roept: “We are one!” Hij heeft een heldere visie op de zaak.

De zaak waar Father Joefran zich tegen verzet is APECO. Het APECO plan is een ingewikkeld verhaal dat al sinds 2007 speelt. Door middel van machtsmisbruik, corruptie, bedreiging en soms nog erger wordt hier door de Angara’s, een invloedrijke politieke clan, een bestemmingsplan met de naam APECO doorgedrukt.  Dit is een plan om dit gebied om te bouwen tot een ‘economic zone’: een gebied met beach resorts, een vliegveld, industrie en eigen belastingstelsel.

APECO is een ‘petproject’: een project om mee te showen en dat gebruikt wordt voor het witwassen van geld

Naar Father Joefran hebben wij zo’n drie uur moeten rijden vanuit Baler. Over hobbelige bergwegen in een warme bus, komen we aan in het APECO gebied. We overnachten naast de plaatselijke kerk van Father Joefran. Het is een mooi gebied waarbij ik regelmatig denk, dit moet zo blijven.  De foto’s spreken voor zich. Onderweg zie ik rijstvelden en lege stranden waar de lokale bevolking op kleine schaal huisjes verhuurd en zo voorziet in eigen behoeften.

Father Joefran vertelt dat er al veel is gedaan tegen het plan. Zo zijn mensen bewust gemaakt van hun rechten en zijn er petities getekend door professors van verschillende hoog aangeschreven universiteiten. Ook politici zijn zich sinds twee jaar meer bewust van het waanzinnige APECO  plan. Door de ongunstige ligging en tyfoon gevaar zien zij in dat het niet rendabel is om hier verder te bouwen. Maar de kans dat zij dit toch door de vingers zullen zien is groot.  Wij vragen ons af hoe het idee om hier te bouwen is ontstaan. Father Joefran legt uit dat het een ‘petproject’ is.  Een project om mee te showen en dat gebruikt wordt voor het witwassen van geld.

Jammer genoeg is de bouw op sommige plekken wel gestart, zo ligt er een vliegveld, waar tot nu toe rijst op gedroogd wordt. Ook staat er een kantoor dat inmiddels geruïneerd is door een tyfoon. Dit geldt ook voor de gele huisjes waar de boeren straks in moeten gaan wonen.

Landrechten Filipijnen

Ik heb bewondering voor het werk dat hier al is verricht tegen Apeco en vóór het behoud van het gebied!

Het heeft ervoor gezorgd dat de bouw is afgeremd. En het budget tot een kwart is teruggebracht. Er wordt samengewerkt, geïnformeerd, geprotesteerd en doorgezet. Ook hebben deze dagen mij aan het denken gezet over eerdere reizen die ik maakte als toerist. Het gaat hier om het behoud van een stukje prachtig Filipijnen voor zowel de lokale bevolking als de aarde.

Strijd je mee met father Joefran tegen APECO?

Doneer hier