16-06-2016

Mijn hokjesdenken uitgedaagd

In een tocht van 8 uur met het busje heeft chauffeur Toto ons van de metropool Manilla naar de provincie Aurora gereden. Na de drukte van de stad is het een verademing om hier te zijn.

In dit afgelegen gebied ontmoeten we de vrouwen van AKAP, een centrum voor alternatieve geneeskunde. In dit gebied was het lange tijd onmogelijk om medische zorg te vinden. Sinds zes jaar proberen de vrouwen die we ontmoeten hier iets tegen te doen. In het gezondheidscentrum dat ze hebben opgezet, produceren ze helende kruiden, werken met acupunctuur en geven massages.
Het gezondheidscentrum bestaat uit twee houten huisjes en een kruidentuin eromheen. We zitten in een kring met de zes reporters, vier vrouwen van AKAP, twee kinderen en Alfons en Evelien. Gelukkig staat de ventilator aan want het is behoorlijk warm.

Weten ze wel waar ze mee bezig zijn?

Tijdens het eerste deel van het gesprek ben ik even in twijfel. Ze vertellen dat ze in sommige gevallen  antibiotica voorschrijven, alleen heeft  niemand medicijnen gestudeerd. Is dit wel verantwoord, vraag ik mij af. De dames maken voornamelijk gebruik van oude tradities die zij van huis uit kennen. Ik ben geïnteresseerd in de werking van kruiden, zo smeer ik liever hennepzalf dan hormoonzalf op mijn huid. En bij een flinke verbranding door de zon ben ik heel blij met een stuk echte aloë Vera.

Ik merk dat echt luisteren niet meevalt.

We hebben al een lange dag vol zware verhalen achter de rug. Toch zorgt de integriteit en openheid van de vrouwen ervoor dat ik er goed voor ga zitten. Ik begrijp uit de verhalen dat de vrouwen door de jaren heen veel ervaring en kennis opgedaan hebben en ook veel resultaten hebben behaald. En dat het gebruik van antibiotica daar soms bij nodig is. De vrouwen willen laten zien dat wat zij doen, werkt en betrouwbaar is. Ze werken nauw samen met een arts uit Casiguran, dit is een provincie naast Aurora zo`n drie uur rijden verderop. Deze arts is onder de indruk van hun werk en heeft dan ook veel vertrouwen in hen.  De dames geven aan dat ze hun grenzen kennen op het gebied van diagnosticeren. Voor de alledaagse kwaaltjes maken ze hoofdzakelijk gebruik van kruiden. Bij zwaardere gevallen verwijzen ze door naar een arts of ziekenhuis.

De vrouwen gaan regelmatig op medical mission, dit houdt in dat ze naar moeilijker bereikbare gebieden gaan waar de behoefte aan medische zorg hoog is, daar zijn al veel mensen mee geholpen. Ten tijde van een tyfoon rukken zij uit en verlenen de eerste hulp, dit is van levensbelang.

Mijn kleine twijfel heeft plaats gemaakt voor vertrouwen.

Ze weten wat ze doen

Achteraf zie ik dat het waarschijnlijk mijn ‘hokjesdenken’ was: dokter, witte jas, diploma aan de muur, antibiotica… In plaats daarvan krijg ik een houten huisje, kruiden, acupunctuur en antibiotica.  Maar ondanks dat hier geen diploma geneeskunde aan de muur hangt, denk ik dat je bij deze dames in goede handen bent!

AKAP (Alternatibong Kalusugan sa Pamayanan) is een gezondheidsorganisatie in Aurora die zich richt op het toegankelijk maken van gezondheidszorg voor de armen. Mensen met een Missie ondersteunt hun inzet om via het netwerk van gezondheidsvrijwilligers te werken aan bewustwording rondom corruptie, democratiseringsprocessen en vrouwenemancipatie.