15-03-2017

Als je je mond open doet, dan hang je

Vicenza is getrouwd met een politieman. Op een dag krijgen ze ruzie en schiet hij haar met zijn dienstwapen in haar schouder. Ze wordt door een andere politieman naar het ziekenhuis gebracht en voordat ze naar de operatiekamer wordt gebracht sist hij: als je je mond opendoet, dan hang je. Ze durft geen aangifte te doen.

Advocaten, politieagenten en militairen zijn het ergst. Zij gebruiken het meeste geweld, vertelt Dina Flores, die als vrijwilliger werkt bij Catolicas por el Derecho a Decidir (Katholieken voor het Recht om te Beslissen), de lokale organisatie die gesteund wordt door Mensen met een Missie.

Het maakt niet uit of je hoog- of laagopgeleid bent, of je in de stad of het platteland woont, het komt overal en in alle lagen voor. De politieagenten houden elkaar het hand boven het hoofd dus daar heb je niks aan. En over aantallen: afgelopen 3 maanden zijn er 79 vrouwen vermoord en 9 van de 10 vrouwen lijden onder huiselijk geweld.

Geweld wordt ontkend door vrouwen

Ze denken dat het normaal is, dat is het probleem in Bolivia. En er is veel jaloezie en schaamte. Vrouwen zijn bang en heel nederig. Dina Flores is 1 van de 23 vrijwilligers die werkt bij Catolicas por el Derecho a Decidir. Zij geven workshops in buitenwijken, scholen, universiteiten en presenteren zich tijdens markten en andere evenementen om vrouwen bewust te maken van hun rechten en dat het niet normaal is om geslagen, vernederd, gecommandeerd en gediscrimineerd te worden.

Ze zijn progressief katholiek en fel in hun discussie met de kerken als het gaat over het recht op abortus. Vandaag hoorden ze tot hun woede dat de wet om abortus te legaliseren niet aangenomen is. De kerken hebben (te) veel invloed.

“Yes, we can! Legale abortus, nu!

Ze zijn progressief katholiek en fel in hun discussie met de kerken als het gaat over het recht op abortus.

Zeventien soorten geweld

Er zijn 17 soorten geweld. Bijvoorbeeld op het gebied van gezondheid; je moet toestemming van je man hebben om voorbehoedsmiddelen te krijgen. Als je in nood voor een bevalling naar het ziekenhuis gaat, moet je man eerst tekenen. Verder is er seksueel geweld; je mag geen nee zeggen. Eigendom; als je trouwt is alles wat je hebt, het bezit van de man. Voortplanting; de man beslist hoeveel kinderen je moet krijgen. Arbeid; de vrouw moet thuis blijven. Identiteit; op je paspoort staat dat je van je man bent. Enzovoort…

Toch aangifte gedaan

Vicenza wilde niet terug naar haar man. Haar moeder hielp haar ook niet. De vrijwilligsters hebben Vicenza naar één van de weinige ‘safehouses’ gebracht en haar overtuigd dat ze met hun hulp aangifte moest doen. Het resultaat is dat ze een garantiebewijs hebben ontvangen. Dit houdt in dat als haar iets gebeurt, de man schuldig is. “Dat is in ieder geval iets”, zegt Dina hoopvol. Vicenza is getraumatiseerd voor haar leven.

Wil jij net als Renske opkomen voor vrouwen in Bolivia?

Doneer

31-10-2018

Moed

Bijna een maand is alweer voorbij sinds ik terug ben uit Bolivia, maar er is nog geen dag geweest dat ik er niet even aan heb teruggedacht. De reportersreis voor… lees verder

Reporter: Carol Dohmen
Land: Bolivia