8-02-2017

Adivasi: hun stem mag en moet gehoord worden!

Tijdens de reporterreis met Mensen met een Missie naar India bezoek ik in Kerala en in de Tamil Nadu regio een aantal dorpen waar Adivasi leven. Een bevolkingsgroep waar wij heel veel van kunnen leren, maar die ook met grote problemen kampt.

Adivasi, zijn de tribale groepen, ‘forestpeople’, oftewel in het bos levende mensen. Ze worden beschouwd als de inheemse bevolking van Zuid-Azië. Adivasi maken 8,6% van de bevolking uit, oftewel 104 miljoen mensen alleen al in India.

“Ik was onmiddellijk “in love” met hen, maar kon onmogelijk mijn ogen sluiten voor de uitdagingen die zij het hoofd moeten bieden.”

Adivasi vrouw met kind

Voldoende voor de stam

Ik ben het meest geraakt door hun ogen. In hun blik zie ik dat het zeer ontwikkelde en in harmonie met de natuur levende mensen zijn. Ze hebben een bijzonder, alternatief wereldbeeld en leven een eenvoudig, maar zeer spiritueel leven. Ze streven niet naar ‘bezit’ of ‘meer van iets’, maar naar ‘leengebruik’ en ‘voldoende voor de stam’.

Adivasi laten ons de andere kant zien van een op consumeren en op geld en bezit gerichte maatschappij. Zij ademen bescheidenheid, eenvoud, solidariteit, groepsdenken, natuurbehoud, puurheid en liefde voor onze aarde.

“Ik bewonder hun trots. Ik vind ze zeker niet primitief.”

Getekend door leed

Maar, het is ook een volk getekend door leed. Er zijn trauma’s door gedwongen migratie. Ook nu nog worden ze vaak verjaagd uit bossen waar commerciële partijen of de overheid bosbouw en intensieve landbouw wil drijven.

Ik zie hoe ze worstelen met problemen als het alcoholmisbruik, het verlies van hun identiteit. De belaging van vrouwen en meisjes door groepen buiten de ‘tribes’. De ondervoeding bij zowel kinderen als volwassenen. Ik zie de negatieve gevolgen van de “intribal” huwelijken en hun tekort aan scholing, het gebrek aan juridische kennis en het spreken van andere talen.

Ik zie hun onwetendheid over “de andere wereld”. De wereld met de ‘ratrace’ en de hebberigheid, waar ze óók mee te maken hebben, of ze nu willen of niet.

Margriet bij de Adivasi bij Kalpetta

Actie!

Ter plekke besluit ik om hun zaak te ondersteunen. Ik wil hen helpen om een authentiek volk te blijven. Met hun identiteit die voorkomt uit kun oorspronkelijk bestaan als jagers en verzamelaars. Met inachtneming van hun prachtige visie op het gebruik van land in leen van moeder aarde, en het gebruik ervan als een gezamenlijk erfgoed en verantwoordelijkheid van de hele stam. Tegelijkertijd wil ik helpen om hun ogen te openen voor de realiteit van en het omgaan met de moderne samenleving en de juridische en overheid structuren.

Door Mensen met een Missie te ondersteunen die hen helpt met hun (on-)afhankelijkheid van de moderne samenleving en het opbouwen van ontbrekende (juridische) kennis, kan ik hun samenlevingsvorm respecteren, uitdragen en hen daarin eren.

Wil jij net als Margriet opkomen voor de Adivasi?

Doneer