31-01-2017

Adivasi: de oudste bevolking van India

Ons reporterschap begon afgelopen maandag met een bezoek aan de door Mensen met een Missie gesteunde organisatie “Neethi Vedhi”. Onder het motto “Justice is not a favour; justice is a right” zetten zij zich in voor de Adivasi.

Vlak voor zonsondergang rijden we Trichy binnen, een stad in de deelstaat Tamil Nadu. Het gouden licht geeft de drukke, volle stad een wat milder aangezicht. In de acht uur die we in de bus hebben gezeten om de afstand tussen Mysore in Karnataka naar Trichy af te leggen, hebben we alle indrukken van de afgelopen dagen een beetje kunnen laten bezinken. Het is nu donderdagavond en we zijn nog maar vier dagen op pad als reporter voor Mensen met een Missie, maar het lijken er al veel meer!

Adivasi is de verzamelterm voor de oudste, inheemse, tribale bevolking van India

Oudste bevolking van India

Adivasi is de verzamelterm voor de oudste, inheemse, tribale bevolking van India, vergelijkbaar met de Aboriginals in Australië. India telt ongeveer 645 verschillende Adivasi gemeenschappen, waarvan er zich zo’n 37 in Kerala bevinden. Juist omdat Adivasi in Kerala niet zoveel voorkomen is het extra nodig dat Neethi Vedhi bestaat om zich om hun welzijn te bekommeren. Adivasi worden als een minder soort mensen gezien door hun Hindoeïstische achtergrond en bungelen in economisch en maatschappelijk opzicht onderaan de ladder, vertelt Father Stephen, één van de oprichters van Neethi Vedhi.

Ze werden verdreven, landloos en beroofd van hun manier van leven

Adivasi vrouwen

Opkomen voor Adivasi

De marginalisatie van de Adivasi is ontstaan tijdens de koloniale overheersing toen de Britten wetten maakten omtrent het leefgebied van de Adivasi: de wouden en bossen. Ze werden er verdreven, werden landloos en beroofd van hun manier van leven. Sinds 2003 probeert Neethi Vedhi de Adivasi in Kerala te ondersteunen bij het terugwinnen van land, bij het verbeteren van hun levensstandaard en bij bewustwording van hun rechten. Dit doen ze met hulp van Mensen met hun Missie, tot nu toe hun enige donor.

De Adivasi krijgen steun bij het terugwinnen van land

Exotische verschijningen

We bezoeken twee Adivasi dorpen en interviewen mensen over hun leven en over de impact van de organisatie daarop. Wij kijken met verbazing naar de voor ons zulke exotisch uitziende Adivasi, en omgekeerd zijn wij voor hen ook een bezienswaardigheid. Er worden over en weer foto’s gemaakt, onder het stille toeziende oog van enkele oude, verschrompelde vrouwtjes met grijze piekharen die gehurkt bij een waterput zitten.

Wij kijken met verbazing naar de exotisch uitziende Adivasi

Dromen waar maken

Wij luisteren naar het verhaal van Ajay van 27 jaar, die zelf afkomstig is uit de Adivasi gemeenschap “Adiya”. Toen hij als kind naar school ging, kwam hij erachter dat hij als anders gezien werd en werd hij uitgescholden voor “zwarte”. Na een moeizame schoolcarrière werd zijn talent voor het vertellen van verhalen en het maken van films ontdekt. Zijn ambitie is om de eerste Adivasi te zijn die een film over zijn eigen volk maakt, vertelt hij glimmend van – terechte – trots. Mooi om te zien dat, met een klein steuntje in de rug, dromen verwezenlijkt kunnen worden.

Wil je net als Jolanda opkomen voor de Adivasi in India?

Doneer