Veelgestelde vragen

 

De reis

Wat houdt de reis als Reporter met een Missie precies in?

Een reis maken als ‘Reporter met een Missie’ houdt in dat je je moet voorbereiden op een bijzondere ervaring. Tijdens de reis ontdek je een wereld die voor de ‘normale reizigers’ vaak gesloten blijft. En leer je mensen kennen die het voortouw nemen in de strijd voor een vreedzaam en stabiel samenleven in hun land. Als reporter reis je in een klein gezelschap samen met een begeleider van Mensen met een Missie. We bereiden je goed voor op je reis.

De reizen gaan naar verschillende landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een reis duurt 10 à 12 dagen. Je gaat in gesprek met onze lokale collega’s en met de mensen die zij dagelijks steunen in de strijd voor een menswaardig bestaan. Zij vertellen je over hun eigen motivatie, over het dagelijks werk dat ze doen en laten je kennismaken met hun wereld.

Onze partners spreken vrijwel allemaal Engels, maar voor sommige reizen is het beheersen van een bepaalde taal wel wenselijk. Voor een bezoek aan Latijns-Amerika is het raadzaam als je Spaans verstaat, in Kameroen of Burundi Frans.

Hoe word ik voorbereid op een reis?

Reizen met Mensen met een Missie houdt in dat je goed voorbereid op reis gaat. Vóór iedere reis wordt een voorbereidingsmiddag georganiseerd, waarin je in detail te horen krijgt wat je kunt verwachten van de reis. Waar gaan we heen? Waar overnachten we? Hoe ziet het programma van iedere dag eruit? En wie gaan we ontmoeten? Ook worden concrete tips gegeven over welke spullen je mee moet nemen, welke kleding je het beste kan dragen en krijg je informatie over de reisdocumenten die nodig zijn. En je krijgt een veiligheidsbriefing.

Tijdens de voorbereidingsmiddag leer je je medereizigers kennen. De reis wordt altijd begeleid door een reisleider. Deze reisleider is iemand die het land en de projecten goed kent. Soms woont de begeleider in het land dat je gaat bezoeken en zal hij of zij het reisgezelschap op het vliegveld aldaar opwachten. Als de reisleider in Nederland woont, leer je hem of haar ook al tijdens de voorbereidingsmiddag kennen.

Natuurlijk bereiden we je ook voor op je rol als reporter. Wat verwachten we van je? Gezamenlijk kijken we wat ieders talenten zijn en hoe de taken het beste verdeeld kunnen worden. We denken daar samen alvast over na en door middel van een aantal opdrachten maken we je bewust van jouw rol als reporter. Zo zorgen we voor mooie verhalen en foto’s van de reis die via ieders eigen netwerk verspreid worden.

Dit klinkt als een snoepreisje, klopt dat?

Nee, allesbehalve dat. Allereerst: je betaalt zelf voor de reis. Het is geen vakantie, maar een intensief programma waarmee je kennismaakt met de projecten. Je belandt écht in een andere wereld, waar je je voor elkaar openstelt. Er wordt een actieve rol van je verwacht. Tijdens de reis, maar vooral ook na de reis. Je zet je persoonlijk in om de verhalen die je opdoet te delen. Door blogs, foto’s en video’s te verspreiden via social media en na afloop van de reis bijvoorbeeld met het geven van presentaties en schrijven van artikelen.

Is het niet een beetje ‘kijken naar andermans ellende’?

Nee, dit gaan niet om sensatie. Het doel is niet om te zoeken naar heftige verhalen. Reporters leggen hun eigen ervaringen vast, vertellen wat ze zien. Alles is daarbij belangrijk: de inhoud van de projecten, de soms rauwe realiteit, maar ook de mooie kanten van het leven daar: dat wat goed is, positieve verandering en verbetering. De reporters zijn op bezoek, dat gebeurt in goed overleg met de mensen achter de projecten. 100 reporters draait om aandacht voor bijzondere – vaak inspirerende en moedige – mensen die strijden voor betere leefsituaties, vooruitgang en perspectief.

Kosten

Wat zijn de kosten?

Reporters betalen de reis zelf. De reis kost € 1.995,- Dat is inclusief vliegtickets (ook voor eventuele interne vluchten), alle maaltijden, overnachtingen, vervoer tussen locaties en reisbegeleiding. Voor eigen rekening zijn verder: vaccinaties, indien nodig malariapillen, visumkosten en een reisverzekering met werelddekking.

Gaat er een deel van de reissom naar Mensen met een Missie?

Van de €1.995,- gaat niets naar Mensen met een Missie. Je betaalt deze som aan het reisbureau waarmee we samenwerken voor de kosten van de reis. Het is dus niet zo dat een deel van de reissom een donatie is.

Waarom vraagt Mensen met een Missie reporters om donaties op te halen?

Mensen met een Missie is een goed doel. We zijn altijd op zoek naar inkomsten om onze lokale mensen te kunnen blijven ondersteunen. Als reporter heb je met eigen ogen gezien wat onze projecten inhouden en weet je als geen ander hoe hard deze ondersteuning nodig is. Vandaar dat we jou vragen (je netwerk aan te spreken) om dit bedrag op te halen.

Aanmelden

Moet ik iets goed kunnen om mee te mogen?

Vooraf vragen we naar je motivatie en bespreken we jouw ideeën om bij te dragen aan het succes van 100 reporters. We vinden het belangrijk dat je goed bent in bijvoorbeeld schrijven, social media, fotograferen/filmen of een groot netwerk hebt. Natuurlijk begrijpen we dat iedereen eigen kwaliteiten heeft; je hoeft niet overal in uit te blinken. Als reisgezelschap kun je natuurlijk ook taken verdelen en elkaar helpen. Daar houden we rekening mee in de selectie van reporters.

Kan ik mij met meerdere personen opgeven om reporter te worden?

Het is mogelijk om je samen aan te melden voor een reis. Wellicht wil je een reis maken met je partner, een collega, dochter of ander familielid. Dat kan.

Is er een informatiebijeenkomst?

Regelmatig organiseert Mensen met een Missie informatiebijeenkomsten over het project 100 reporters. Tijdens deze informatiebijeenkomsten kom je meer te weten over de reizen die Mensen met een Missie aanbiedt.

Houd Twitter en Facebook in de gaten voor de volgende informatiebijeenkomst.

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons dan op 100reporters@mensenmeteenmissie.nl en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.