Vertrek: 13-09-2018

September 2018: gelijkwaardigheid voor vrouwen in Bolivia

Reis mee als reporter naar Bolivia. Zet je schrijf-, fotografie- of videotalent in en werk samen met Mensen met een Missie aan de gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen. 

Hoogstgelegen land ter wereld

Surrealistische zoutvlaktes, tropische Amazonebekken en een indrukwekkend Andesgebergte. Knusse steden, panfluitmuziek en kleden in de prachtigste kleuren. Bolivia, het hoogstgelegen land ter wereld, is ongelooflijk rijk aan schoonheid in natuur en cultuur. Tegelijkertijd is Bolivia het armste land in Zuid-Amerika.

Geweld tegen vrouwen

Op sociaaleconomisch gebied wordt Bolivia gekenmerkt door ongelijkheid in kansen, extreme inkomensverschillen en politieke uitsluiting van velen. Het meest schrijnende is de ongelijkheid op basis van geslacht. Geweld tegen vrouwen in Bolivia is één van de grootste problemen in het land.

Papieren tijger

De Boliviaanse overheid onderkent dat geweld tegen vrouwen een groot probleem is en heeft daarom Wet 348 aangenomen. Deze wet garandeert vrouwen een geweldvrij leven, maar blijkt in de praktijk een papieren tijger. De zeer patriarchale cultuur, die zijn legitimering vaak in de bijbel vindt, werkt veelal geweld in de hand. Er vindt maar nauwelijks gedragsverandering plaats.

Boliviaanse mensen met een missie

Met Mensen met een Missie ontmoet je Bolivianen die zich inzetten voor meer gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen. Zij maken taboes bespreekbaar, waaronder geweld tegen vrouwen, en doorbreken traditionele rolpatronen.

Reporter Maud, Andrea en Takis in actie in India

Ga mee op reis als reporter om deze Boliviaanse mensen met een missie te ontmoeten.
Ga mee op reis en laat Nederland weten dat vrouwen in Bolivia onze aandacht en steun verdienen.

Reisroute

Jullie reizen vanaf Schiphol naar Bolivia. Nadat jullie zijn bijgekomen van de lange vlucht, en wat gewend zijn geraakt aan de hoogte, maken jullie een rondreis door het gebied La Paz, Sucre en Cochabamba. Jullie reizen met een busje en maken soms ook een binnenlandse vlucht. Uiteindelijk vliegen jullie weer terug naar Schiphol.

Impressie van de reisroute door Bolivia

Reporter zijn

Als reporter op pad gaan betekent verhalen verzamelen, in woord en beeld. Verhalen over mensen met een missie die opkomen voor gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen in Bolivia.
Zijn deze punten op jou van toepassing? Dan is een reporter-reis écht iets voor jou!

Natuurlijk reis je heel erg graag en ben je niet bang om een avontuurlijke reis door Bolivia te maken.
Je hebt talent voor schrijven, fotograferen, filmen of presentaties houden en zet dit talent graag in voor het goede doel.
Je staat open voor een andere wereld, ontmoet graag bijzondere mensen en kunt goed luisteren.
Je vindt het leuk om in een groepje van zes mensen een héél bijzondere ervaring op te doen.
Je kunt jouw netwerk mobiliseren om bij te dragen aan meer gendergelijkheid in Bolivia.

Ruim 70 reporters gingen je voor. Lees de ervaring van Monique in Bolivia of van Joëlle in Kenia.

Belangrijke data

De voorbereidingsmiddag voor deze reis is eind juni/begin juli 2018, van 13.00 tot 17.00 uur in Den Haag (exacte datum volgt). Donderdag 13 september vertrekken jullie vanaf Schiphol. Donderdag 27 september vliegen jullie weer terug. De terugkommiddag staat gepland op donderdag 18 oktober, van 16.00 tot 18.00 uur in Den Haag.

Unieke donatie

Reporter zijn is een unieke vorm van doneren. Je financiert zelf je reis en daarnaast zet je je als reporter persoonlijk in om opgedane ervaringen en verhalen door te geven. Dat kan je doen door bijvoorbeeld blogs, foto’s en video’s te delen op social media, of na de reis presentaties te geven of artikelen te schrijven.

Tegelijkertijd vragen we je om € 1.250,- aan donaties op te halen voor het werk van Mensen met een Missie. Lees hier meer over de donaties, reiskosten en voorwaarden.

Interesse?

Heb je interesse om mee te gaan naar Bolivia? En ben jij dé reporter die wij zoeken? Laat het ons weten en meld je vóór 1 mei aan. Dan nemen we contact met je op.

Meld je aan

N.B. Voor deelname aan deze reis is beheersing van de Spaanse taal een voorwaarde. Dat betekent dat je gesproken Spaans kunt volgen en gesprekjes kunt voeren.