Vertrek: 10-06-2018

Juni 2018: vrede voor vrouwen in Uganda

Reis mee als reporter naar Uganda, zet je schrijf-, fotografie- of videotalent in en werk samen met Mensen met een Missie voor de vrouwen in Uganda.

Parel van Afrika

Uganda wordt ook wel ‘de parel van Afrika’ genoemd, vanwege de prachtige natuur en het vele groen. Helaas heeft Uganda een zeer gewelddadige geschiedenis. Nog maar tien jaar geleden woedde er een lange burgeroorlog die in het hele noorden voor terreur zorgde en het leven ontwrichtte.

Geweld tegen vrouwen

Veel vrouwen in Uganda lijden onder geweld. Veel meisjes worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt en hoewel vrouwenbesnijdenis bij wet verboden is, blijft het een probleem. Er liggen verschillende redenen ten grondslag aan dit geweld, maar een belangrijke reden is de jarenlange burgeroorlog. Culturele en religieuze opvattingen over man-vrouwverhoudingen spelen ook een grote rol.

Geloof in Uganda

Uganda kent een enorm rijk geloofsleven. Religie zorgt voor veel mensen voor houvast en biedt een gemeenschap van mensen die naar elkaar omkijken. Religieuze leiders nemen in de Ugandese samenleving een belangrijke rol in. Je zou ze belangrijke influencers kunnen noemen.

Ugandese mensen met een missie

Er is een sterk netwerk van mensen met een missie in Uganda dat zich inzet tegen gendergerelateerd geweld. Samen met religieuze leiders en sterke mannen en vrouwen, wordt er gewerkt aan een maatschappij waar meer gelijkheid is tussen mannen en vrouwen en geweld tegen vrouwen afneemt.

Reporter Lies in actie in Colombia

Mee op reis

Ga mee op reis als reporter om deze mensen met een missie te ontmoeten. Om te horen hoe zij dag in dag uit werken aan een veiliger Uganda voor vrouwen. Ga mee op reis en ervaar hoe religieuze leiders leren hoe ze hun rol in de gemeenschap kunnen inzetten om seksueel en huiselijk geweld tegen te gaan. Ontmoet sterke vrouwen die zich inzetten voor andere vrouwen. Die hen helpen om trauma’s uit het verleden te verwerken en samen aan de toekomst te bouwen.

Ga mee op reis en laat Nederland weten dat vrouwen in Uganda onze aandacht en steun verdienen.

Reisroute

De reis begint in Kampala. Nadat jullie bijgekomen zijn van de lange vlucht, maken jullie in een busje een rondreis door het land. Jullie doen de districten Soroti, Moroto, Gulu en Nebbi aan. Uiteindelijk komen jullie terug in Kampala, waarvandaan jullie weer naar Schiphol vliegen.

reisroute uganda

De reisroute door Uganda

Reporter zijn

Reporter zijn betekent op pad gaan om verhalen te verzamelen, in woord en beeld. Verhalen over mensen met een missie die opkomen voor vrouwen in Uganda.

Zijn deze punten op jou van toepassing? Dan is een reporter-reis écht iets voor jou!

Je reist natuurlijk heel erg graag en je bent ook niet bang voor een avontuurlijke reis door Uganda.

Je hebt talent om te schrijven, te fotograferen of te filmen en zet dit talent graag in voor het goede doel.

Je staat open voor een andere wereld, ontmoet graag bijzondere mensen en kunt goed luisteren.

Je vindt het leuk om in een groepje van zes mensen een héle bijzondere ervaring op te doen.

Je kunt je jouw netwerk mobiliseren om bij te dragen aan meer gendergelijkheid in Uganda.

Bijna 70 reporters gingen je voor. Lees de ervaring van Monique in Bolivia of van Joëlle in Kenia.

Belangrijke data

De voorbereidingsmiddag voor deze reis is op donderdag 3 mei 2018 (van 15:00 tot 18:00 uur in Den Haag). Vertrek is op zaterdag 10 juni vanaf Schiphol en op vrijdag 23 juni land je weer op Schiphol. De terugkommiddag staat gepland op donderdag 5 juli (van 16:00 tot 18:00 uur in Den Haag).

Unieke donatie

Reporter zijn is een unieke vorm van doneren, waarbij je zelf de reis financiert. Verder zet je je als reporter persoonlijk in om de opgedane ervaringen en verhalen door te vertellen. Door blogs, foto’s en video’s te delen via social media, en na afloop van de reis bijvoorbeeld met het geven van presentaties en het schrijven van artikelen.
Tegelijkertijd vragen we je om € 1.000,- aan donaties op te halen voor het werk van Mensen met een Missie. Lees hier meer over de reiskosten en de voorwaarden.

Interesse?

Heb je interesse om mee te gaan naar Uganda? En ben jij dé reporter die wij zoeken? Laat het ons weten en meld je vóór 1 maart aan. Dan nemen we contact met je op.

Meld je aan

N.B. Voor deelname aan deze reis is beheersing van de Engelse taal een voorwaarde.