Vertrek: 14-02-2019

Februari 2019: het andere gezicht van India

We durven het hardop te zeggen: deze reis naar India is uniek! Je komt op plekken waar je anders nooit zou komen en treft mensen die je anders niet zou ontmoeten.

We belichten de schrijnende kant van het kastenstelsel en brengen je in contact met inspirerende mensen die zich inzetten voor de rechten van kastelozen. We bieden je de mogelijkheid om bijzondere ervaringen op te doen, samen met deskundige reisbegeleiders, vele lokale, bijzondere mensen en met een groep gelijkgestemden. Je ervaringen breng je de wereld in door fotografie, film, blogs, artikelen, presentaties of op een andere manier.

Reis mee en zet je talent in! Werk samen met Mensen met een Missie

Voor wie is deze unieke reis bedoeld?

Ben je geïnteresseerd in India, met haar prachtig cultuur en mensen? Wil je het land op een andere manier leren kennen dan als toerist? Heb je affiniteit met het werk van Mensen met een Missie en wil je hier op een unieke manier een bijdrage aan leveren?

Drie keer ‘ja’ geantwoord? Lees dan snel verder!

Rijkdom aan tradities

India kent een enorme rijkdom aan spirituele en filosofische tradities. Hindoeïsme en boeddhisme vinden er hun oorsprong, maar ook islam en christendom hebben in India een heel eigen vorm gekregen. Tradities zijn in het huidige India overal zichtbaar aanwezig. In toenemende mate zelfs, nu de Indiase overheid een ‘modern’ nationaal hindoe-zelfbewustzijn stimuleert, dat vooral de opkomende middenklasse aanspreekt. Die ontwikkeling heeft ook een keerzijde: minderheden en mensen van lage kasten herkennen zich veel minder in dit zogenoemde hindoe-nationalisme. Zij kampen nog steeds met achterstelling, uitsluiting, onverschilligheid en geweld. Hun positie dreigt zelfs weer te verslechteren.

Mensen met een missie

100 reporters is een initiatief van Mensen met een Missie, een organisatie die al bijna 100 jaar werkt aan een betere wereld. Tijdens deze reis maak je kennis met bevlogen Indiase mensen met een missie, met wie wij samenwerken. Deze zéér betrokken en inspirerende mensen hebben allemaal hun eigen verhaal over het huidige India en zetten zich in voor meer gelijkwaardigheid tussen religies, kasten en sociale klassen.

Eén grote beleving

Natuurlijk ga je tijdens deze reis zelf van alles beleven en ervaren! De groepsgrootte is maximaal 8 deelnemers. Er zijn twee reisleiders. De een begeleidt het reporterschap en is algemeen aanspreekpunt. De ander is lokale coördinator met veel kennis en ervaring.
De ontmoetingen met de lokale mensen met een missie biedt ruimte voor gesprekken, reflectie en bezinning.

Een unieke kennismaking met een uniek land! Ga mee op reis en beleef India anders dan anders!

Reisroute

We landen in de miljoenenstad Chennai – het vroegere Madras. Hier krijg je gelijk een indruk van het moderne India, met shopping malls en high-tec industrie naast sloppenwijken en drukke mensenmassa’s. Ook de kleuren en geuren van India vallen gelijk over je heen.
In Chennai bezoeken we enkele plekken waar je een indruk krijgt van de spirituele dimensie die overal in India zichtbaar aanwezig is.

Daarna strijken we neer in het nabijgelegen kustplaatsje Mamallapuram. Van daaruit bezoeken we onder meer het Dalit Human Rights Center van de bekende Dalit-activist Yesumarian. Hij kan uit eigen ervaring vertellen over één van de grootste en hardnekkigste bronnen van onrecht en onderdrukking in India: het kastenstelsel. We zullen ook plekken bezoeken waar de verschillen tussen kasten en kastelozen (‘Dalits’) schrijnend zichtbaar zijn.

Vanuit Mamallapuram reizen we door naar de heuvels in het westen van de deelstaat Tamil Nadu. Daar maken we kennis met de leefwijze, de benarde situatie, maar ook de eigen spiritualiteit en cultuur van de Adivasi, de inheemse bevolking van India. Ook maken we een flinke reis naar de binnenlanden van India, waar zelden tot nooit toeristen komen. We bezoeken hier projecten van Mensen met een Missie, ten behoeve van de Adivasibevolking.

Het laatste deel van de reis verblijven we in en rond de stad Mysore, in de deelstaat Karnataka. Daar bezoeken we onder meer het zeer aansprekende project van Mr. Basavaraj, opnieuw ter ondersteuning van de Adivasibevolking. Tenslotte reizen we naar Bangalore. Daar bezoeken we een project bedoeld voor jongeren uit zowel hoge als lage kasten / hoge en lage sociale klassen in de samenleving. Het doel is dat de jongeren van elkaar leren en dat wederzijdse vooroordelen worden geslecht. De volgende dag vliegen we vanuit Bangalore terug naar Nederland.

Reporter zijn

Als reporter voor Mensen met een Missie maak je een bijzondere reis voor jezelf, met een belangrijke, grotere taak! Je maakt kennis met het werk van Mensen met een Missie en brengt je ervaringen de wereld in. Dit doe je door fotografie, film, blogs, artikelen, presentaties of op een andere manier. Het is handig als je enige of professionele ervaring hebt, maar het is geen must. Het belangrijkste is dat je een groot netwerk hebt (sociale media, clubverband, achterban, werkomgeving, etc.) dat je weet te betrekken bij jouw bijzondere reis.

De kosten

Ga je mee naar India, dan financier je de reis zelf voor € 1995,-. De prijs is inclusief nagenoeg alles: voorbereiding, vliegtickets (ook voor eventuele interne vluchten), 3 maaltijden per dag, alle overnachtingen, vervoer tussen locaties en reisbegeleiding.
Wel dien je zelf te zorgen voor vaccinaties, een visum en een adequate reisverzekering (met werelddekking en repatriëring).

Belangrijke data

Voorbereidingsdag: donderdag 24 januari / 11.00 tot 17.00 uur /  Den Haag
Vertrek naar India: donderdag 14 februari / Schiphol
Vertrek naar Nederland: donderdag 28 februari
Terugkommoment: donderdag 7 maart / 16.00 tot 18.00 uur / Den Haag

Unieke donatie

Daarnaast vragen we je om met je creativiteit, enthousiasme en talenten € 1.500,- aan donaties op te halen voor Mensen met een Missie. Zo kunnen we de mensen in de landen waar we werken blijven ondersteunen. Natuurlijk helpen we je daarbij. Je krijgt een boel tips, onder andere van de reizigers die eerder op pad zijn geweest. Ook krijg je een eigen pagina op onze website, waar je jouw motivatie om op reis te gaan en oproep tot doneren kunt plaatsen. Donateurs kunnen anoniem of met naam én met een paar persoonlijke woorden een donatie doen. De teller houdt bij hoeveel je hebt opgehaald.

Inbegrepen:

– Voorbereidingsdag
– Reisboekje
– Retourvlucht Schiphol – India
– Lokaal vervoer in India
– Alle overnachtingen
– 3 maaltijden per dag
– Excursies en entrees / bezoeken volgens programma
– Nederlandse én Indiase reisbegeleiding

Niet inbegrepen:

– Vaccinaties
– Visum
– Annuleringsverzekering
– Fooi
– Extraatjes als souvenirtjes en snacks
– Excursies en entrees buiten het programma

Check!

Zijn onderstaande punten op jou van toepassing? Dan is deze reis écht iets voor jou!

Je houdt van avontuurlijk rondreizen

Je bent nieuwsgierig en geïnteresseerd in een andere wereld

Je zet je graag in voor het goede doel

Je weet je netwerk te enthousiasmeren om een donatie te doen

Je hebt talent voor fotograferen, filmen, blogs of artikelen schrijven, presentaties geven of iets anders

Je kijkt ernaar uit bijzondere mensen te ontmoeten

Je vindt het uitdagend om rond te reizen met een groep

Je bent flexibel

Je kunt goed luisteren

Je wilt graag een unieke ervaring opdoen

 

Heb je interesse om mee te gaan naar India? En ben jij dé reporter die wij zoeken? Laat het ons weten en meld je vóór 15 januari 2019 aan via het aanmeldingsformulier.

Meld je aan

Ruim 75 reporters gingen je voor. Lees de ervaring van Monique in Bolivia of van Joëlle in Kenia.