Vertrek: 10-02-2018

Februari 2018: gelijke rechten in India

India is een land van contrasten. Het heeft prachtige natuur en een sprookjesachtige, bijna mystieke uitstraling. De mensen in India zijn open en gastvrij. Maar in dit land is er ook sprake van extreme ongelijkheid.

Er zijn bevolkingsgroepen die aan de zijlijn van de samenleving staan, zoals de inheemse bevolkingsgroepen (Adivasi), en mensen die helemaal onderaan de maatschappelijke ladder staan, de kastelozen (Dalits). Beide groepen worden onderdrukt en gediscrimineerd.

Indiase mensen met een missie

Gelukkig zijn er ‘mensen met een missie’ die hiertegen optreden en werken aan de empowerment van deze groepen. De 100 reportersreis brengt je van Kozhikode aan de westkust van India helemaal naar Chennai aan de Oostkust, om te eindigen in Odisha. Onderweg ontmoet je onze lokale mensen met een missie. Je gaat als reporter aan de slag om verhalen op te halen over mensen die werken aan meer gelijkheid in India.

Reisprogramma

De reis begint aan de westkust van India. Vanaf Schiphol vlieg je naar Kohzikode. Vanaf Kozhikode begint de reis richting het bergachtige gebied Wayanad. Hier wonen van oudsher Adivasi. Adivasi (letterlijke betekenis: oude bevolking) is de verzamelnaam voor verschillende etnische groepen die over het algemeen worden beschouwd als de oorspronkelijke bewoners van onder andere India.

Aan de zijlijn

In de Indiase grondwet worden Adivasi erkend als ‘scheduled tribes’. Door deze erkenning hebben Adivasi bepaalde rechten, zoals steun van de overheid. Desondanks staan ze aan de zijlijn van de samenleving. Ze bezitten vaak geen eigen land meer en de meeste kinderen gaan niet naar school. Mensen met een Missie ondersteunt projecten die Adivasi leren hun rechten te kennen en daarvoor op te komen. Bijvoorbeeld voor het verwerven van geboortecertificaten en landcertificaten.

Indiase vrouwen

Een tussenstop in Bangalore

De reis wordt vervolgd naar Mysore, een plaats in het zuiden van de deelstaat Karnataka, waar je meer Adivasi in hun eigen leefgebied ontmoet. Vanuit Mysore wordt de reis voortgezet in oostelijke richting. Na een tussenstop in Bangalore, kom je in het plaatsje Chengalpattu, aan dat aan de oostkust ligt. Hier duik je in de problematiek van de Dalits (de kastenlozen). In Chengalpattu is het Dalit Human Rights Centre gevestigd, dat gesteund wordt door Mensen met een Missie.

Weerbaar

Het Dalit Human Rights Centre (DHRC) geeft concrete steun aan kastelozen die slachtoffer zijn van geweld en mensenrechtenschendingen. De lokale ‘mensen met een missie’ van het DHRC wijzen lokale gemeenschappen, kerkelijke leiders en de overheid op de rechten van de Dalits. Door middel van training en voorlichting maken ze de Dalits bewust van hun rechten, waardoor ze weerbaarder worden en wreedheden tegen deze bevolkingsgroep afnemen.

Odisha

Na een bezoek aan de kust, gaat de reis verder met een interne vlucht van Chennai naar Bhubaneshwar. Deze stad ligt in Odisha, een gebied dat ook wel wordt aangeduid als de ‘tribal belt’. Het is een gebied waar veel Adivasi leven. In het district Kandhamal in Odisha ondersteunt Mensen met een Missie projecten voor inheemse bevolkingsgroepen en mensen in kwetsbare posities.

Na een gezamenlijke afsluiting en evaluatie van de reis, begint vanaf Bhubaneshwar de lange terugreis naar Schiphol.

Reporter zijn

Reporter zijn betekent op pad gaan om verhalen te verzamelen, in woord en beeld. Verhalen over onze lokale mensen met een missie en over de Adivasi en Dalits met en voor wie zij werken.
Heb jij talent om te schrijven, te fotograferen of te filmen? Sta je open voor een andere wereld, ontmoet je graag bijzondere mensen en kun je goed luisteren? Vind je het leuk om in een groepje van zes mensen een héle bijzondere ervaring op te doen? Draag je graag een boodschap uit? Kun je je netwerk mobiliseren om ook bij te dragen aan meer gelijkheid in India? Dan is een reporterreis écht iets voor jou!

Belangrijke data

De voorbereidingsmiddag voor deze reis is op donderdag 11 januari 2018 (van 15:00 tot 18:00 uur in Den Haag). Vertrek is op zaterdag 10 februari vanaf Schiphol en op vrijdag 23 februari land je weer op Schiphol. De terugkommiddag staat gepland op donderdag 8 maart (van 16:00 tot 18:00 uur in Den Haag).

Unieke donatie

Reporter zijn is een unieke vorm van doneren, waarbij je zelf de reis financiert. Verder zet je je als reporter persoonlijk in om de opgedane ervaringen en verhalen door te vertellen. Door blogs, foto’s en video’s te delen via social media, en na afloop van de reis bijvoorbeeld met het geven van presentaties en het schrijven van artikelen.
Tegelijkertijd vragen we je om € 1.000,- aan donaties op te halen voor het werk van Mensen met een Missie. Lees hier meer over de reiskosten en de voorwaarden.

Interesse?

Heb je interesse om mee te gaan naar India? En ben jij dé reporter die wij zoeken? Laat het ons weten en meld je aan. Dan nemen we contact met je op.

Meld je aan

N.B. Voor deelname aan deze reis is beheersing van de Engelse taal een voorwaarde.