Vertrek: 25-06-2017

Juni 2017: vrede en verzoening in Uganda

De reporters nemen je mee op reis naar onze projecten in Uganda. Uganda wordt ook wel ‘de parel van Afrika’ genoemd, vanwege de prachtige natuur en het vele groen. Het land is ongeveer zes keer zo groot als Nederland en telt bijna veertig miljoen inwoners van wie de helft jonger dan vijftien jaar is. Uganda kent een aantal wildparken en meren, zoals het Albertmeer en het enorme Victoriameer. Er zijn weinig grote steden.

Vrede en verzoening

Uganda heeft helaas een zeer gewelddadige geschiedenis. Nog maar tien jaar geleden woedde er een lange burgeroorlog die in het hele noorden voor terreur zorgde en het leven ontwrichtte. Vele mensen, waaronder kinderen die werden ingezet als kindsoldaten, werden hier het slachtoffer van.

Mensen met een Missie ondersteunt verschillende organisaties die zich inzetten voor duurzame vrede in Uganda.

Reisprogramma

 

Zondag 25 juni: vertrek met vliegtuig naar Entebbe

Maandag 26 juni: tijd om bij te komen van de vlucht en te wennen aan de omgeving.

Dinsdag 27 juni: busreis van 6 uur naar Soroti. Na de reis is er een moment tijd om te rusten of het stadje te verkennen.

Woensdag 28 juni: op stap met een afvaardiging van TEKANET. In de buurt van Soroti bezoeken de reporters een lokale gemeenschap die de medewerkers van TEKANET regelmatig bezoeken om hun activiteiten uit te voeren. Met behulp van een tolk gaan zij in gesprek met de lokale bevolking.

Donderdag 29 juni: busreis van 5 uur naar Moroto. In de buurt van Moroto bezoeken de reporters opnieuw een gemeenschap, dit keer samen met medewerkers van de Naoi Catholic parochie. De Naoi Catholic parochie traint jonge (voormalige) strijders en vrouwen om een leiderschapsrol te vervullen in vredesopbouw en conflictpreventie in de eigen gemeenschap.

Vrijdag 30 juni: busreis van anderhalf uur naar het plaatsje Tapac. Hier ontmoeten de reporters ‘mens met een missie’ Jimmy Dela Cerna. Jimmy is een Filippijnse priester die deel uitmaakt van de orde ‘Missionarissen van Afrika’.

Zaterdag 1 juli: busreis van 8 uur naar Gulu. Na een late lunch worden de reporters welkom geheten worden door lokale ‘mensen met een missie’. Tijdens dit welkomstwoord en ’s avonds tijdens het diner zullen zij de situatie in Acholiland verder toelichten.

Zondag 2 juli: rustdag

Maandag 3 juli: ontmoeting met lokale mensen met een missie van organisatie Caritas Counseling and Training Institute (CCTI). CCTI verleent counseling en geestelijke zorg aan de getraumatiseerde bevolking van Noord-Uganda. Ze willen onder andere voorkomen dat trauma’s van ouders aan kinderen worden doorgegeven.

Na de lunch wonen de reporters een debatmiddag bij. Scholieren debatteren over gevoelige onderwerpen met betrekking tot het thema vrede en verzoening. Dit is één van de activiteiten van de Justice and Peace Commission Gulu (JPC). JPC werkt aan conflicttransformatie via vredeseducatie van scholieren en jongeren.

Dinsdag 4 juli: persoonlijk ontmoeting met Arlpi, het Acholi Religious Leaders Peace Initiative. Samen met hen bezoeken de reporters gemeenschappen waar zij mee werken.

Woensdag 5 juli: ontmoeting met ‘mens met een missie’ zuster Judith en/of collega’s, van de organisatie Capacitar. Capacitar is een organisatie opgericht door de ‘Sacred Heart Sisters’. Ze zetten zich in voor traumaverwerking. Samen met Judith zullen jullie de ochtend doorbrengen in een vluchtelingenkamp in Kiryandongo, waar zij haar werkzaamheden uitvoert.

Donderdag 6 juli: busreis van 7 uur naar Entebbe.

Vrijdag 7 juli: vlucht terug naar Amsterdam.

reisroute uganda