Vertrek: 25-06-2017

Juni 2017: vrede en verzoening in Uganda

Mensen met een Missie neemt je in 2017 graag mee op reis naar onze projecten in Uganda. Uganda wordt ook wel ‘de parel van Afrika’ genoemd, vanwege de prachtige natuur en het vele groen. Het land is ongeveer zes keer zo groot als Nederland en telt bijna veertig miljoen inwoners van wie de helft jonger dan vijftien jaar is. Uganda kent een aantal wildparken en meren, zoals het Albertmeer en het enorme Victoriameer. Er zijn weinig grote steden.

Vrede de verzoening

Uganda heeft helaas een zeer gewelddadige geschiedenis. Nog maar tien jaar geleden woedde er een lange burgeroorlog die in het hele noorden voor terreur zorgde en het leven ontwrichtte. Vele mensen, waaronder kinderen die werden ingezet als kindsoldaten, werden hier het slachtoffer van.

Mensen met een Missie ondersteunt verschillende organisaties die zich inzetten voor duurzame vrede in Uganda.

Reisprogramma

We vliegen vanaf Schiphol naar Entebbe, een grote voorstad van Kampala.

Ontmoetingen met peace promoters

Kampala is de hoofdstad van Uganda. Het is een drukke en hectische stad. We nemen een dag de tijd om te acclimatiseren en de stad te ontdekken. Daarna beginnen we aan onze rondreis door Uganda. De eerste stop is de stad Soroti. Soroti ligt in een gebied dat vaak geplaagd wordt door grote droogte en schaarste. Gewelddadige vee-roven waren hier het gevolg van, wat voor een gespannen situatie zorgde. Invallen van rebellen van het Lord’s Resistance Army in juni 2003 vergrootte de conflictsituatie. Vele duizenden mensen werden slachtoffer van geweld. Hun bezittingen werden vernietigd en huizen verbrand, met alle traumatische gevolgen van dien.

Het leidde tot diverse conflicten en onderhuidse spanningen tussen mensen, tussen gemeenschappen en tussen etnische groepen. Als antwoord op al dit geweld zijn verschillende religieuze leiders projecten begonnen. In Soroti spreken we met verschillende peace promoters die in de regio actief zijn en geweldloosheid en de dialoog promoten. Zo proberen ze de geweldspiraal te doorbreken en duurzame en vreedzame oplossingen te bereiken.

Geweld maakt plaats voor ontmoeting

Vanuit Soroti gaan we verder in noordoostelijke richting naar Moroto. Als veiligheid en begaanbaarheid het toelaten spreken we met voormalige krijgers in het oostelijke Karamoja-gebied. Hier maakt geweld steeds vaker plaats voor ontmoeting tussen voorheen rivaliserende volken. Het besef ontstaat dat vreedzaam samenleven in ieders belang is, zeker in een omgeving waar water en andere voorzieningen schaars zijn en landbouw en irrigatie nog voor een belangrijk deel ontwikkeld moeten worden.

Strijden met woorden

Na deze ontmoetingen vertrekken we in westelijke richting. Na een lange rit komen we aan in Gulu. Ook in Gulu wordt hard gewerkt aan duurzame vrede. Zo organiseert de Justice & Peace Commission in Gulu een debatwedstrijd voor twintig middelbare scholen uit de regio. Door het debatteren leren de jongeren de kracht van het woord te gebruiken. Ze leren kritisch na te denken, logisch te redeneren en elkaars mening te respecteren. Hiermee wordt jongeren een alternatief geboden voor geweld, wat in Noord-Uganda nog vaak een middel is voor jongeren om van zich te laten horen.

Ook gaan we het platteland op om met lokale groepen te praten die opgericht zijn om dialoog en verzoening te promoten. Door middel van trainingen leren zij mensen omgaan met onrecht en met het oplossen en voorkomen van conflicten, zoals conflicten over land, vee of huiselijk geweld.

Het laatste stuk van de reis brengt ons terug naar Kampala. Onderweg kunnen we van het mooie landschap genieten (we nemen er speciaal even de tijd voor) en onze ervaringen uitwisselen. Want een ding is zeker: je gaat heel veel beleven en bijzondere momenten meemaken.

Belangrijke data

De vertrekdatum voor deze reis is zondag 25 juni 2017. Op vrijdag 7 juli 2017 land je weer in Nederland. De voorbereidingsmiddag (van 15:00 – 18:00 uur) voor deze reis is op donderdag 1 juni 2017. De terugkommiddag (van 16:00 – 18:00 uur) is op vrijdag 21 juli 2017.

Reporter zijn

Reporter zijn is een unieke vorm van doneren, waarbij je zelf de reis financiert. Verder zet je je als reporter persoonlijk in om de opgedane ervaringen en verhalen door te vertellen. Door blogs, foto’s en video’s te delen via social media, en na afloop van de reis bijvoorbeeld met het geven van presentaties en het schrijven van artikelen.

Tegelijkertijd vragen we je om € 1.000,- aan donaties op te halen voor het werk van Mensen met een Missie. Lees hier meer over de reiskosten en de voorwaarden.

Interesse?

Heb je interesse om mee te gaan naar Uganda? Of wil je meer informatie over deze reis? Meld je dan aan. Wij nemen dan contact met je op.

Meld je aan